Dukovanská elektrárna během odstávky vylepšila zabezpečení

Události v regionech: Jaderné elektrárny mají problémy, ale i nové zabezpečení (zdroj: ČT24)

Jaderná elektrárna Dukovany během nucené odstávky dvou bloků investovala 130 milionů korun do zabezpečení vstupu. Odstávka souvisela s aférou kolem bezpečnostních kontrol a měla již končit. Nakonec ale elektrárna musela kvůli netěsnostem v potrubí o několik dnů odložit obnovení provozu jednoho z odstavených bloků.

Od loňského září jsou v provozu jenom dva ze čtyř dukovanských bloků. Příčinou jsou svary na potrubí bezpečnostních systémů a jejich nekvalitní rentgenové snímky. Elektrárna sice již začala spouštět i třetí blok, ale kvůli netěsnostem části potrubí zatím elektřinu nevyrábí. Opravy zdrží obnovení provozu o několik dnů. „Dokončujeme kontroly dokumentace a předpokládám uvedení do provozu v půlce února,“ přiblížil ředitel elektrárny Miloš Štěpanovský.

ČEZ se ale nyní spíše než závadou na potrubí zabývá příčinou pětiměsíčního odstavení dvou bloků. Problém se svary způsobil polostátní společnosti miliardové ztráty, padla kvůli němu také dvě trestní oznámení. Jedno podala skupina ČEZ, druhé pak Státní úřad pro jadernou bezpečnost.

Dlouhou odstávku ale dukovanská elektrárna využila i ke zlepšení zabezpečení. Elektrárna by měla být odolná proti pokusu o násilné vniknutí. Nové železné mříže a turnikety jsou u vstupu od země až po strop. „Jsou řešeny tak, aby se nedaly překonat. Jsou masivnější,“ popsal mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. Do elektrárny nelze proniknout ani autem, proti nim je u vjezdu železná bariéra. Podle ředitelky útvaru pro bezpečnost Ivy Kubáňové stály úpravy 130 milionů korun.