Nové Město ukazuje polohu služebních aut, lidé se dozvědí, kde mají starostu

Události v regionech: Služební cesty Novoměstských může sledovat každý (zdroj: ČT24)

Nové Město na Moravě nechává občany sledovat, co dělají uživatelé městských služebních aut – pakliže jimi jedou služebně. Po přihlášení čipem se na internetové mapě zobrazuje poloha, rychlost a také řidič každého z 45 aut, která patří městskému úřadu, novoměstským technickým službám nebo sboru dobrovolných hasičů.

Přístup ke sledování služebních vozidel nabízí Nové Město na Moravě přes svůj web. Podle vedení města to přispívá k lepšímu veřejnému dohledu na činnost úřadu. Novoměstský starosta Michal Šmarda (ČSSD) odmítl, že by šlo o zasahování do soukromí řidičů služebních aut. „Rozhodně bych to nenazval zásah do soukromí, protože sledujeme pouze služební cesty,“ upozornil s tím, že po přihlášení čipem lze vždy zadat, zda je jízda služební či soukromá.

Štábu České televize se podařilo prostřednictvím mapy používaných služebních vozidel nalézt i starostu, jenž právě zastavil u pumpy na kávu. „Správně bych se na zastávku měl odhlásit, protože je soukromá,“ přiznal přitom. I další auta, která mapa ukazovala, se podařilo nalézt tam, kde měla být, i s řidiči.

Poradce pro otevřenost státní správy Oldřich Kužílek označil v rozhovoru pro ČT rozsah sledování služebních vozidel za mez, ačkoli zdůraznil, že ještě nejde o nepřiměřený zásah do soukromí. „Pouze si můžeme lidsky říkat, jestli je to úplně správně,“ poznamenal.

I úředníci však v souladu se starostou tvrdí, že jim veřejné sledování jejich služebních cest nevadí. „Dělám svou práci a jestli mě u ní někdo vidí, tak alespoň vidí, že něco dělám,“ shrnul Petr Ptáček z odboru místních komunikací. Radnice přesto zvažuje, že na mapě přestane zobrazovat jména řidičů a nahradí je osobními čísly.