Senioři mají snadnější tísňové volání

Písek – Senioři v Písku si mohou v případě potřeby přivolat pomoc, aniž by k tomu potřebovali telefonní číslo, zajistí to tzv. telekontaktní služba. Speciální systém tísňového volání se spouští stisknutím jediného tlačítka. Nebo se zapíná automaticky, a to v okamžiku, kdy čidla v bytě nezachytí žádný pohyb.

Malá krabička, která může zachránit život. Marie Svojšová si ji v Písku pořídila jako jedna z prvních. „Funguje to po celém bytě i v koupelně. Mám cukrovku, jsem slepá a může mi tu hořet nebo prasknout voda, můžu upadnout někde a co potom?“ svěřila se klientka telekontaktní služby paní Svojšová. Svoje tlačítko záchrany sundává z krku jen před spaním a i pak ho má na dosah ruky.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Přístroj pomoc přivolá i lidem, kteří jsou v bezvědomí nebo třeba po pádu na tlačítko ani na telefon nedosáhnou. „Dělala jsem všechno možné, abych se zvedla. Židle jsem si sestavila kolem sebe, ale nahoru jsem se nedostala,“ uvedla další z klientek telekontaktní služby Zdena Lososová a místostarostka Písku Hana Rambousková (VPN) doplnila: „V podstatě je to pomoc i pro celou rodinu.“

Signál přijímá dispečink telekontaktní služby 24 hodin denně. Operátorka volá zpátky, mluvit s klientem může, i když ten telefon nezvedne. Důležitou roli v celém systému hraje v Písku i nepřetržitá služba městské policie. „Máme předané klíče, zapečetěné v obálkách, připravené k výjezdu,“ potvrdil mluvčí Městské policie Písek Jaroslav Rapant.

Potřebným z Písku poskytuje pomoc na dálku dům s pečovatelskou službou v Českém Krumlově, připojit se ale mohou Jihočeši i odjinud. Obdobnou službu poskytují i další organizace, třeba občanské sdružení Život 90.