V Pelhřimově vystavují bible pro počítačové nadšence i potápěče

Bible pro počítačové nadšence i potápěče (zdroj: ČT24)

Bible do kapsy, do vody i pro milovníky hry Minecraft vystavuje nové muzeum ve Starém Pelhřimově. Jedinečná expozice čítá zhruba 350 kusů v téměř šedesáti jazycích. Unikátní sbírka v Malém muzeu Bible je zapsaná i v České knize rekordů a je výjimečná i ve světě. Největší sbírka svatých knih ve Washingtonu totiž otevře až za rok.

Na polici jsou vedle bible arménské i ahmarská a japonská. Mezi nejcennější ale patří velmi dobře zachovalý originál Bible kralické nebo také původní svitky ze židovské Tóry. Sbírka čítající přesně 352 výtisků ale není stále kompletní. Teolog a pedagog Vladislav Donát nyní čeká na zásilku s kopií bible, která se dostala až na Měsíc s letem Apollo 14. „Bylo to na mikrofilmu, čtyřikrát čtyři centimetry, kompletní bible,“ vysvětlil.

Mezi další kuriozity patří například nepromokavá bible pro potápěče, která je rovnou vystavená v akváriu s rybičkou. Kniha je v muzeu také v Braillově písmu. Ta se vejde do čtyřiceti svazků, které měří téměř dva metry a váží téměř 40 kilogramů. Nejmenší bible ve sbírce má rozměry 2 x 3 centimetry.

V regálech jsou také moderní výtisky s ilustracemi, které se inspirují třeba legem nebo počítačovou hrou Minecraft. Naopak nejstarší jsou Spisy svatého Augustina z roku 1506, o trochu mladší je pak výtisk Bible Melantrichovy, který pochází z poloviny 16. století.

Pelhřimovské muzeum je zatím unikátem

V muzeu se návštěvníci také dozvědí, jak se zakázané výtisky bible v minulosti schovávaly. Běžně se podle Donáta ukládaly za trámy a v jedné rodině pekaře ji v nouzi strčili do chlebového těsta. Nebezpečnou literaturou byla bible i v době socialismu. „Pašovaly se pod polstrováním v autech,“ doplnil Donát. Kromě historie zájemci zjistí, jak se měnila výroba Písma v průběhu století a vyzkouší si ruční přepis v hebrejštině či řečtině. K dispozici budou mít ale pouze husí brk a inkoust.

Podobné muzeum nyní vzniká i v severomoravském Jablůnkově, to ale ještě není hotové. Plánuje se také výstavba velké expozice v Praze. Největší sbírka bude ovšem ve Spojených státech ve Washingtonu, kde se má příští rok otevřít největší muzeum bible na světě.