Trmičtí stále hledají prostředky k záchraně kostela

Trmice – Lidé z Trmic u Ústí nad Labem stále shánějí peníze na záchranu kostela, který má jít do dražby. Mají se tak umořit dluhy, vzniklé neúspěšným podnikáním vedení farnosti. Odhadní cena kostela je dvacet milionů korun. Trmičtí věřící zatím nashromáždili jen čtvrtinu. Pravidelná bohoslužba bude Trmicích zcela jistě i příští neděli, možná ale už bez varhan.

Varhany jdou do dražby jako první. Po nich má přijít na řadu oltář nebo kazatelna. Podle Jana Mužíka z kanceláře insolvenčního správce je to vždy otázka nabídky a poptávky. Marie Gottfriedová byla v trmickém kostele pokřtěna. Navštěvuje ho dodnes, nyní pomáhá sbírat peníze na jeho záchranu.

Na koupi kostela už přispěli věřící z celé republiky. Do Trmic poslali skoro pět milionů korun. V poslední době ale na konto na záchranu kostela už přibývají jen stokoruny. Lidé z občanského sdružení už požádali o pomoc i velké průmyslové podniky ve městě, neuspěli však. Kostela se ale vzdát nechtějí, i kdyby v něm zůstaly jen holé zdi. Farář Jiří Volesný koneckonců říká, že bohoslužba může být kdekoliv.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

„Jsme připravení scházet se v tomto kostele za jakýchkoliv okolností,“ dodala Marie Gottfriedová. Zachráncům kostela nahrává, že samotná budova se má prodávat jako poslední. Pak půjdou do dražby se všemi penězi, které do té doby nashromáždí, ať bude vyvolávací cena jakákoli.