Propojka teplické a chomutovské dálnice má být hotová do roku 2023

Stavba propojky teplické dálnice D8 a chomutovské D7 (dříve označované R7) by měla začít v září 2020, potrvá přes tři roky. Ministerstvo dopravy na ni nedávno schválilo téměř 4,5 miliardy korun, které přidělí Středočeskému kraji. Financování bude ještě posuzovat vláda. Informovala o tom Helena Frintová z tiskového oddělení středočeského hejtmanství.

Nová silnice urychlí například dopravu mezi Prahou-západ a Mělnickem a také uleví od dopravy Kralupům nad Vltavou. Přesnou trasu nové silnice ještě kraj řeší, zveřejnit by ji měl do měsíce.

Dřívější návrh trasy odmítla obec Tuchoměřice, která požadovala vedení dál od obytné zóny, nová varianta povede poblíž obce Středokluky.

Komise ministerstva dopravy odsouhlasila přidělení peněz ze Státního fondu dopravní infrastruktury včetně výkupu pozemků. „Je zajištěno financování celé investorské přípravy i stavebních prací,“ uvedl hejtman Středočeského kraje Miloš Petera (ČSSD).

Dosavadní propojka vede přes obce na okraji Prahy

Stavební práce na propojce by měly začít v září 2020 a budou rozdělené do tří etap. Ta poslední má být hotová do konce roku 2023.

Spojení mezi dálnicemi D7 a D8 vede nyní po silnici číslo 240, která prochází několika obcemi včetně Kralup nad Vltavou. Most přes Vltavu v Kralupech je prvním mostem na sever od Prahy, proto je silnice hodně vytížená.

„Je zde nevyhovující směrové a šířkové uspořádání, nevhodné je i její vedení průtahy obcemi Horoměřice, Statenice - Černý Vůl, Velké Přílepy, Tursko a Kralupy nad Vltavou, které jako pražská příměstská oblast vykazují vysoký nárůst obytné zástavby,“ informoval hejtman.

Výstavba nové silnice tak dopravu nejen zrychlí, ale také ji odvede z obcí a zlepší životní podmínky jejich obyvatel.

  • Dálnice D8 (tzv. drážďanská, či teplická dálnice) vede od Prahy severoseverozápadním směrem přes Lovosice a Ústí nad Labem k německé hranici (Krásný Les/Breitenau), kde se volně napojuje na německou dálnici A17.
  • Dálnice D7 (do 31. prosince 2015 rychlostní silnice R7) vede z Prahy přes Slaný a Louny do Chomutova, kde navazuje na modernizovanou silnici I/7 k německým hranicím.