Smog ustupuje, na Karvinsku odvolán signál upozornění

Ostrava - Rozptylové podmínky v Moravskoslezském kraji se zlepšily. Český hydrometeorologický ústav proto dnes odvolal signál upozornění na možnost výskytu smogové situace na Ostravsku-Karvinsku. Přesto na většině stanic v této oblasti zůstávají průměrné denní koncentrace polétavého prachu v ovzduší nadlimitní.

Imisní limit 50 mikrogramů na metr krychlový byl ráno překročen na devíti z 15 měřicích stanic. Nejvyšší hodnoty byly naměřeny v Ostravě - Mariánských Horách, v Ostravě-Radvanicích a Věřňovicích na Karvinsku. „Dnes předpokládáme vzhledem k meteorologické situaci mírné zlepšení celkové imisní situace, hodnoty průměrných 24hodinových koncentrací prašného aerosolu se budou s velkou pravděpodobností pohybovat kolem hodnoty imisního limitu,“ uvedli meteorologové.

Signál upozornění, který varuje před možným vznikem smogové situace a vyhlášením signálu regulace, meteorologové vyhlásili pro Karvinsko v neděli kvůli zhoršeným rozptylovým podmínkám. Situace v regionu se výrazně zlepšila v posledních dnech, na několika místech klesly průměrné denní koncentrace polétavého prachu v ovzduší pod nebo k imisnímu limitu, který je 50 mikrogramů na metr krychlový. Signál meteorologové odvolali k dnešním 6:10.

V Moravskoslezském kraji, kde je jedno z nejhorších ovzduší v Evropě, lidé v letošní zimní sezoně se smogem bojovali už poněkolikáté. Naposledy především na konci ledna a počátkem února, kdy je smog dusil zhruba tři týdny.