Pardubice vyhodily úředníka podle práva, potvrdil Nejvyšší soud

Pardubice – Spor pardubického magistrátu se svým bývalým zaměstnancem Jaroslavem Koutem se po osmi letech vrací na začátek. Někdejšímu vedoucímu kanceláře primátora se nelíbila nečekaná výpověď, a tak se s městem soudil. Nejvyšší soud nyní zrušil rozhodnutí nižších instancí, které byly Koutovi nakloněny. Bývalý úředník zřejmě bude muset vrátit odstupné.

Jaroslav Kout pracoval jako pravá ruka primátora Pardubic do roku 2004. Potom ale dostal výpověď a byl odvolán z funkce. „Tajemník se zbavoval lidí, kteří mu byli nepříjemní a nevyhovovali mu,“ popsal Kout s tím, že mu město ani nenabídlo adekvátní místo. „Propouštěli hlavně starší lidi,“dodal.

Město je dodnes stále přesvědčeno, že důvody k odvolání z funkce i pro výpověď byly v pořádku, podotkl mluvčí magistrátu Ondřej Tušl. Krajský soud dal přesto Jaroslavu Koutovi za pravdu a přiznal mu finanční náhradu. Nejvyšší soud má ale jiný názor a rozsudky nižší instance zrušil. Celý spor se tak vrací na začátek.

Magistrát už Koutovi vyplatil náhradu ve výši půl milionu korun, po dnešním zamítavém rozsudku Nejvyššího soudu ale bude peníze požadovat zpátky. „Je to po téměř osmi letech, kdy k těm událostem došlo. Je to tragédie,“ poznamenal bývalý zaměstnanec. Odstupné si hodlá nechat.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Jaroslav Klout však není jediným, kdo s vedením pardubické radnice vede spor o zaměstnanecký poměr. Dalším je Tomáš Novotný, který pracoval v radničním zpravodaji. I on musel zaměstnání opustit nečekaně rychle a také jeho případem se zabývá Nejvyšší soud. Novotný rovněž dostal finanční náhradu a ani on ji nechce vracet.