Průtah Chrastavou se odkládá, nejsou peníze

Liberec - Průtah Chrastavou se zatím dokončovat nebude. Liberecký kraj totiž na třetí etapu nebude žádat evropské dotace, jak se původně čekalo. Zařadil do seznamu jiné projekty. Starosta Chrastavy to kritizuje, protože bez třetí etapy prý dosavadní dvě ztrácejí smysl.

Hlavním cílem nového průtahu bylo vyvést dopravu z centra Chrastavy. Zatím ale stojí jen dvě etapy za zhruba sto milionů korun. Poslední, třetí úsek za osmdesát pět milionů teď dostal od kraje červenou. „Ta přeložka slouží v tomto stavu ke svému účelu tak z dvaceti procent. Bez dokončení třetí etapy nemůže být stoprocentně funkční,“ zdůrazňuje starosta Chrastavy Michael Canov. 

Auta směřující na Frýdlantsko musejí kvůli chybějící třetí etapě stejně přes náměstí. Jde přitom nejen o osobní auta, ale také o desítky kamionů denně. „Doprava nám dělá neustále problémy. Nebezpečný je především úsek přes centrum města,“ připomíná tajemník Městského úřadu Chrastava Miroslav Chvála. 

Kraj silnici nezahrnul mezi akce, na které bude žádat peníze z Regionálního operačního programu. Přednost dostaly levnější investice. „Neznamená to, že bychom ten projekt neřešili. Plánujeme, že průtah dokončíme po vyřešení majetkoprávních věcí,“ říká radní pro dopravu Libereckého kraje Martin Sepp. 

Chrastava přitom kvůli plánům na třetí etapu vykoupila pozemky a domy za pět milionů korun. Když se v dohledné době stavět nezačne, bude chtít město zbytečně utracené peníze právě po kraji. „Vykoupili jsme kvůli novému průtahu několik domů. Vše je připravené,“ upozorňuje Libuše Mlynářová z odboru majetku Městského úřadu Chrastava. „Pokud se nebude pokračovat ve výstavbě, tak bychom požadovali po kraji náhradu škody,“ naznačuje další možné kroky Michael Canov. „My jsme také měli náklady s tou akcí, nikdo nevěděl, do jaké situace se projekt dostane,“ hájí postoj kraje Martin Sepp.   

Před dvěma roky kraj porovnával všechny plánované dopravní stavby a právě chrastavský průtah vyšel z průzkumu s prioritou číslo jedna. Přesto si bude muset na dokončení počkat.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)