Na Zlínsku byl nalezen tajný sklad s protitankovými střelami

Doubravy (Zlínsko) – Policisté našli v přístavku rodinného domu v Doubravách na Zlínsku tajný sklad zbraní. Podle neoficiálních informací se jednalo o samopaly a dokonce také o protitankové střely. Místo příslušníci zajistili a povolali pyrotechniky. Policie se snažila nález utajit a dnes se již nechce k případu dál vyjadřovat.

Policejní mluvčí Petr Jaroš novinářům pouze potvrdil, že se v malé budově na zahradě rodinného domu v malé obci Doubravy našly zbraně a výbušniny. Obyvatelům vesnice podle něj nehrozí žádné nebezpečí. „K žádné evakuaci nemuselo dojít, pouze jsme objekt opáskovali,“ poznamenal Jaroš. Nález už zkoumají přivolaní pyrotechnici, kteří si jej nejspíš odvezou k analýze. Žádné bližší informace policie sdělit nechce.

Podle neoficiálních informací ČT byly nalezeny samopaly, ruční protitankové granátomety včetně hlavic, samopaly SA 58 i trhavina. Jeden z přítomných mužů mimo záznam poznamenal, že s obsahem skladu by se dala rozpoutat malá válka. Na muniční sklad přitom údajně policisté narazili náhodou, domovní prohlídka probíhala za jiným účelem.

Podle místních obyvatel v rodinném domku bydlí mladý pár, na kterém se jim nikdy nic podezřelého nezdálo. Z nálezu muničního skladu proto byli velmi překvapení. Sousedé dále uvedli, že před několika měsíci vídali cizího muže, jak do domku vozil bedny. „Jezdil sem nějaký chlapík, škodovka tu byla, dodávečka, vozil nějaké bedny,“ vzpomínal jeden ze sousedů, nic bližšího ale nevěděl.

Ruční protitankový granátomet neboli RPG je zbraň s výbušným projektilem, používaná armádami po celém světě. Hraje významnou roli v současných válečných konfliktech a je velmi často používána i povstalci a teroristickými skupinami. Své velké oblibě se těší především proto, že vystřelený granát má raketový pohon.

Samopal vzor 58 je lehká, pěchotní, automatická útočná puška s vyjímatelným zásobníkem. Na první pohled velmi připomíná ruský Kalašnikov AK-47, proto bývá někdy označován jako „český Kalašnikov“. SA 58 je originální zbraň, ryze tuzemské konstrukce.

Policie uvalila na případ přísné informační embargo a nemá radost, že se o jejím nálezu média vůbec dozvěděla. Během dneška již žádné nové informace poskytovat nechce. Na místě se policisté a technici zřejmě zdrží až do večerních hodin.

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)