Krnáčová musí obhájit svoji Lítačku, nevědělo o ní ani ANO

Pražští zastupitelé se budou zabývat kartou Lítačka, kterou v pondělí představila primátorka Adriana Krnáčová jako náhradu Opencard. Zastupitelům vadí, že o její přípravě nevěděli. Na jednání ji chtějí zařadit zastupitelé opoziční ODS, o přípravě nové karty se ale nedozvěděli ani zastupitelé z primátorčina ANO.

Karta s pracovním názvem Lítačka má podle primátorky Krnáčové sloužit jako nosič časových jízdenek na MHD a oproti Opencard, která byla vytvořena tak, aby umožnila i další funkce, by měla být výrazně levnější. Opozice a také společnost EMS, která se s Prahou pře o práva k Opencard, však zpochybňují, že příslušný systém vůbec existuje.

Opoziční zastupitelé chtějí o Lítačce jednat na lednové schůzi i proto, že tvrdí, že vznikla zcela tajně. Primátorka sice při představení projektu řekla, že o přípravě karty „všichni věděli“, a zastala se jí také předsedkyně zastupitelského výboru pro legislativu a IT Petra Kolínská (SZ), ale opozice tvrdí opak. Právě o údajném utajení proto chce na zastupitelstvu diskutovat. „Paní primátorka má krátkou paměť, na zastupitelstvu žádné informace k Opencard podávány nebyly. Tento bod totiž nikdy nepřipustila na program,“ uvedl předseda pražské ODS Filip Humplík. Zastupitelé z TOP 09 potom tvrdí, že systém, který primátorka představila, možná vůbec neexistuje. Podobně se již v pondělí vyjádřil i mluvčí EMS Martin Opatrný.

Adriana Krnáčová ale bude muset svůj postoj zřejmě obhajovat i mezi kolegy ze zastupitelského klubu ANO. Podle informací, které přinesla agentura ČTK, si i oni stěžovali, že je primátorka o přípravě nové karty neinformovala.

obrázek
Zdroj: ČT24