Dcera týrala svou matku čtyři roky kvůli majetku

Přerov – Vulgární nadávky a fyzické násilí, jako třeba facky a kopání. Takové týrání musela několik let od své čtyřiačtyřicetileté dcery snášet důchodkyně z Přerovska. Žena své matce (84) dokonce zakazovala telefonovat či se stýkat se svou druhou dcerou. Podle policie byl důvodem takového chování majetek. Kriminalisté ženu vykázali z domu.

Žena z Přerovska ke své matce chovala násilně poslední čtyři roky. „Nejednalo se pouze o výhrůžky a vulgární urážky, ale také docházelo na fyzické napadání seniorky, které se v poslední době začalo stupňovat,“ uvedla policejní mluvčí Miluše Zajícová. Seniorka od své dcery častokrát dostávala facky do obličeje či kopance do hýždí.

Podle kriminalistů nebylo výjimkou, když násilnice čtyřiaosmdesátiletou seniorku chytla pod krkem a následně ji škrtila. Zranění ale nikdy nebylo tak vážné, aby důchodkyně musela vyhledat lékařské ošetření. Agresorka je nyní podezřelá z týrání osoby žijící ve společném obydlí, hrozí jí za to až čtyři roky vězení.

Ženě pomohli sousedé a vnučka

Na svou matku její dcera naposledy zaútočila v pondělí. Při sporu o majetek na ni opět začala křičet a vulgárně jí nadávat. „Zničehonic ji udeřila do ramene a pak následovaly dvě facky do obličeje. Poškozená se chytla za obličej a dcera ženu kopla do hýždí,“ popsala poslední incident Zajícová. Napadená seniorka využila okamžiku, kdy byla dcera na dvoře, a utekla k sousedům, kteří jí poskytli ochranu. Případ na polici nahlásila její vnučka.

Oběť domácího násilí
Zdroj: ČT24

Podobný případ byl dnes ohlášen v Krupce na Teplicku. Zde sedmadvacetiletý muž tři roky týral svoji matku. Kopal ji, trhal jí vlasy a pálil cigaretou. „Mimo to ženu i okradl, odcizil jí notebook a pomocí zapůjčené platební katry jí z účtu bez jejího vědomí vybral dosud nejištěnou částku,“ informoval policejní mluvčí. I tohoto syna policisté obvinili z týrání osoby žijící ve společné domácnosti.

Počet napadení rodičů či prarodičů roste

Loni policisté v Olomouckém kraji vykázali z domova 112 lidí, což bylo téměř dvakrát tolik než v roce předchozím. Až třetinu všech případů domácího násilí v kraji tvoří podle odborníků násilí dětí vůči svým rodičům či prarodičům. Policisté ve svých statistikách zaznamenali takzvané mezigenerační násilí v 36 případech. Více než osm desítek případů se týkalo násilí mezi partnery.