Provoz na trati u Horažďovic je po nehodě obnoven

Horažďovice - Dva vykolejené vagony  a lokomotivu odklidili drážní hasiči po úterní nehodě dvou rychlíků u stanice Horažďovice-předměstí. České dráhy obnovily v 14:05 provoz na trati mezi Horažďovicemi a Nepomukem. Do soboty se bude jezdit jen po jedné koleji. Kvůli omezení přitom mohou nabrat rychlíky zpoždění do deseti minut a osobní vlaky do 20 minut.

U projíždějícího rychlíku vykolejily dva poslední vozy a narazily do vlaku, který stál v protisměru na vedlejší koleji. U něj vykolejila lokomotiva. Zranilo se kolem 50 lidí, z toho sedm mělo středně těžká poranění, ostatní byli zraněni lehce, do nemocnic převezli záchranáři 15 osob. 

Hasičům pomáhal s odstraněním vozů z kolejí vyprošťovací tank. Hasiči oba vykolejené a poškozené vagony dostali mimo kolejiště na pole, protože nebyly schopné samostatné jízdy po kolejích. Pracovníci Českých drah vozy rozebírají  na součástky a odvezou je do depa. Podle mluvčí ČD Radky Pistoriusové se nebudou vagony opravovat, ale půjdou do šrotu. Při nehodě vznikla na lokomotivě a vagonech škoda 12 milionů, škoda na kolejích je půl milionu korun.

Během dopoledne drážní hasiči ještě vyprostili vykolejenou lokomotivu. Podle Pistoriusové má asi 90 tun, vyproštění komplikoval fakt, že byla v oblouku trati. Při nehodě se poškodilo několik desítek metrů kolejí, které bude třeba po odstranění lokomotivy opravit. „Ovšem vzhledem k tomu, že v místě nádraží právě probíhá rekonstrukce železničního uzlu a všechna potřebná technika, včetně té těžké, je k dispozici, neměl by být problém poškozený železniční svršek opravit,“ dodal mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Marek Illiaš.

Vykolejily vagony u rychlíku 668 Rožmberk jedoucího z Brna a Českých Budějovic do Plzně. Vagony narazily do přední části rychlíku Vajgar, který jel z Plzně do Brna. Příčinou nehody by mohla být podle Drážní inspekce špatně přehozená výhybka. Pravděpodobně byla přehozena přímo pod projíždějícím vlakem, takže jeho poslední a předposlední vůz vykolejil.