Místo soukromé akce je na Teplicku technoparty pro tisíce lidí

Červený Újezd – Na technoparty v bývalém utečeneckém táboře v Červeném Újezdu na Teplicku přijelo několik tisíc lidí, nahlášena byla přitom soukromá akce pro 400 lidí. Objevují se problémy v dopravě a s hlukem. Podle starostky nedalekých Měrunic Jitky Nové navíc účastníci nerespektují soukromé vlastnictví a táboří, kde se jim zlíbí. Policie odhaduje počet účastníků na 4000. Starostky okolních obcí ale mluví o výrazně vyšším počtu - až 10 000 lidí.

Pořadatelé si pronajali pozemek od soukromého majitele a nahlásili, že technoparty bude trvat od soboty do pondělí. „Organizátoři oznámili pouze pořádání soukromé akce pro 400 lidí na pronajatém pozemku. O povolení na takovou akci nežádali,“ poukázala nicméně starostka Měrunic Jitka Nová, v jejichž katastru se utečenecký tábor nachází.

„Hlukově je to katastrofa“

Zakázat akci podle starostky zřejmě nebude možné. „Nevím, jak bychom je odtamtud dostali,“ přiznala Nová. Na místě jsou prý převážně cizinci z různých zemí Evropy. „Vyptávala jsem se jich a mělo by se jednat o evropskou party, jaká se koná jednou do roka. Pokaždé je na jiném místě.“ V místě konání napočítala deset aparatur, které hrají všechny najednou. „Hlukově to je katastrofální,“ popsala starostka Měrunic.

Dunění aparatur je v noci slyšet i v deset kilometrů vzdálené Bílině. Objevily se i potíže v dopravě, osobní auta, karavany i nákladní vozy stojí podél všech místních komunikací v okruhu několika kilometrů. Silnice z Mukova do Červeného Újezdu je podle starostky neprůjezdná a problémy jsou i na dalších komunikacích. „Ucpané jsou všechny cesty v okruhu dvou kilometrů, včetně lesních,“ doplnila starostka Hrobčic Jana Syslová.

Technoparty působí problémy v dopravě a s hlukem

Policie situaci na místě zatím jen monitoruje. „Snažíme se silnice zprůjezdnit tak, aby po nich projely složky Integrovaného záchranného systému,“ sdělila mluvčí Veronika Hyšplerová. „V případě, že dojde k narušení veřejného pořádku, budeme situaci řešit.“

Obě starostky si postěžovaly, že účastníci technoparty vůbec nerespektují soukromé vlastnictví. Obsadili prý všechny plochy, které nejsou oplocené. Staví si na nich stany nebo spí na zemi. „Potulují se také a hledají, kde by se mohli napít, najíst, vykoupat nebo něco koupit. Nejbližší obchod je ale odtud šest kilometrů,“ upozornila Syslová.