V prvních plzeňských parcích se dá relaxovat s bezplatným internetem

Plzeňská radnice zavádí bezplatné bezdrátové připojení k internetu v centru města. Jako první se mohou přes Wi-Fi připojit návštěvníci v Mlýnské strouze a Smetanových sadech v blízkosti náměstí Republiky.

Cílem Plzně je nabídnout dostupnost internetu na venkovních veřejných prostranstvích. Novou službu nazvanou Plzeň free wifi bude město rozšiřovat, a to i mimo historický střed. Letos ještě plánuje pokrytí směrem ke starému i novému divadlu. „Free Wi-Fi patří dnes k základům městské infrastruktury. V zajímavých a relaxačních lokalitách by ho lidé měli mít,“ řekl náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS).

Pokrytí Wi-Fi signálem jedné lokality vyšlo město na ani ne deset tisíc korun, které dalo za nákup antény, Wi-Fi přístupového bodu a za montáž. Podle Libora Červeného ze Správy informačních technologií pak město stojí poskytování služby měsíčně maximálně jednotky tisíc korun, zaplatit se musí hlavně připojení k internetu, případně servisní práce. 

Městské části mají navrhnout další místa

Wi-Fi by mělo být v budoucnu k dispozici na celém sadovém okruhu, který patří k nejvyhledávanějším relaxačním místům v centru města. Proudí tudy lidé a sedají si tam na lavičky a chtějí si přečíst noviny, odeslat e-mail nebo se na něco podívat, uvedl Šindelář.

Čeká se pak rovněž na reakce městských obvodů, které navrhnou další vhodná veřejná prostranství k pokrytí signálem. „Měly by to být parky, třeba Borský nebo park na Mikulášském náměstí, a chceme také zkusit část Homolky,“ řekl náměstek.

Limit proti komerčním účelům i stahování filmů

Pro připojení je nastaven limit jedné hodiny, po němž se musí zájemce znovu přihlásit. Radnice tím chce omezit využívání sítě komerčními subjekty. Poskytovaná rychlost připojení je rovněž taková, aby lidé nezneužívali systém třeba ke stahování filmů, ale měla by stačit k běžnému prohlížení internetových stránek nebo používání sociálních sítí. 

„Dosah je stovky metrů podle zařízení, z něhož se občan připojuje. Nejslabší anténu mají mobily, ale notebooky až do 300 metrů,“ přiblížil Červený.

Bezplatné Wi-Fi síti se otevírá i Plzeň (zdroj: ČT24)

Plzeň chce patřit mezi chytrá města

Podle primátora Martina Zrzaveckého (ČSSD) se chce Plzeň zařadit mezi takzvaná chytrá města, která dokážou využívat informační technologie ve prospěch svých občanů i hostů. Wi-Fi zdarma nabízí v Česku v určité míře dalších minimálně deset měst.

Realizaci služby Plzeň free wifi podle mluvčí města Evy Barborkové zjednodušuje takzvaná metropolitní síť podzemních optických tras, na níž město pracuje od roku 1998 a dokončilo ji loni. Má délku přes 130 kilometrů a propojuje 120 lokalit. Zásadně podle Barborkové snižuje náklady na bezplatné pokrytí veřejných míst internetem.

Města v ČR s Wi-Fi zdarma
Zdroj: ČT24