Horská služba našla tělo ztraceného běžkaře

Frýdek-Místek - Ztraceného běžkaře našli dnes v Beskydech pracovníci horské služby bez známek života. Tělo objevili v oblasti Visaláje. Jednasedmdesátiletého muže policisté hledali od neděle i s pomocí vrtulníku. Dnes jim na pomoc přišli záchranáři horské služby. „Využili jsme je, protože terén byl náročný. Použili sněžné skútry i lyže,“ řekl mluvčí frýdecko-místecké policie Vlastimil Starzyk.

Tělo turisty našli záchranáři pod vrcholem hory Travný. Muž sám v neděli vyrazil na túru po trase Visalaje - Travný - Morávka Sviňorky. O tom, že jej rodina pohřešuje, se členové Horské služby dozvěděli až v pondělí kolem poledne.

„Muže jsme hledali už v pondělí na předpokládané trase na terénních čtyřkolkách a policisté použili i vrtulník. Pátrání bylo ovšem bezvýsledné a na noc jsme akci museli přerušit,“ řekl Radim Pavlica, náčelník Horské služby Beskydy.

Dnes akce pokračovala v nedostupných lokalitách. „Podle všeho na běžkách uklouzl na zledovatělém povrchu, spadl asi ze stometrového srázu a narazil hlavou do stromu. Podle všech příznaků na místě okamžitě zemřel,“ uvedl Pavlica.

Podle něj muž porušil takřka všechny zásady pohybu na horách. Na túru se vydal zcela sám, neměl s sebou nabitý mobilní telefon, podcenil klimatické podmínky, tedy zledovatělý sníh, a podle všeho přecenil své schopnosti lyžaře. „Upozorňuji turisty v Beskydech, že je nutné vždy túru pečlivě plánovat, zejména v zimě, kdy hrozí na zledovatělých cestách zranění či ohrožení života,“ varoval náčelník Pavlica.