Autobus narazil do stáda krav, devět zvířat uhynulo

Kamenný Újezd (Českobudějovicko) - Autobus narazil v noci u Velešína na Českobudějovicku do stáda krav. Druhý řidič autobusu sedící na pravém předním sedadle je těžce zraněný, má zlomené nohy a leží v nemocnici. Další tři cestující mají lehká zranění. Devět krav srážku nepřežilo. V autobuse cestovní kanceláře z Mělnicka se podle policie vracelo 52 lidí z lyžařského zájezdu v Rakousku. Řidič údajně stádo uviděl za zatáčkou a střetu už zabránit nedokázal.

Nehoda se stala v sobotu po 21:00 na silnici E55 mezi Velešínem a Českými Budějovicemi poblíž Holkova. Řidič autobusu narazil do stáda krav, které se z neznámých důvodů objevilo na vozovce těsně před ním. Před autobusem a kolem něho zůstalo po nehodě devět uhynulých krav.

Do českobudějovické nemocnice byli podle mluvčího Jana Duška od nehody převezeni čtyři pacienti. „Jeden byl po ošetření hned propuštěn, druhý dnes ráno. Hospitalizován zůstává třetí pacient, který je na standardním pokoji. Těžce zraněného řidiče čeká operace, leží na traumacentru,“ řekl Dušek.

Mezinárodní silnice první třídy byla po nehodě v obou směrech uzavřena asi na čtyři hodiny, do dnešní 01:00. Jednotky hasičů zajistily vyproštění lidí z autobusu a převoz zhruba padesáti cestujících na stanici, kde v teple počkali na přivolané náhradní autobusy. O zraněné pečovaly posádky záchranné služby.

Policejní vyšetřovatelé zjistili ve spolupráci s veterinárním technikem, kdo je majitelem krav, a začali vyšetřovat příčiny dopravní nehody. „Nehodu šetříme pro podezření z trestného činu obecného ohrožení, neboť zatím nezjištěný pachatel pravděpodobně nedostatečným způsobem zajistil ohrazení kravína, ze kterého posléze krávy utekly,“ uvedl mluvčí policie Jiří Matzner. Při nehodě vznikla škoda zhruba 800 000 korun na autobusu a zhruba 200 000 korun na uhynulém dobytku.