Moravskoslezský kraj opět dusí smog

Ostrava - Kvůli zhoršeným rozptylovým podmínkám dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) opět vyhlásil v Moravskoslezském kraji signál upozornění. Začal platit krátce po 09:15 a vztahuje se na Ostravsko a Karvinsko. Signál varuje před možným vznikem smogové situace a vyhlášením signálu regulace. Při něm už firmy musejí dodržovat ekologická opatření.

Lidé s chronickými dýchacími potížemi, srdečními nemocemi, ale i malé děti nebo senioři by měli omezit fyzickou zátěž a zbytečně nechodit ven. U lidí bez zdravotních komplikací zatím žádná omezení nejsou nutná. „Žádáme řidiče aut, aby pokud možno nevyjížděli, neboť emise z automobilů se významně podílejí na zvýšených koncentracích suspendovaných částic PM10 (polétavý prach) a oxidu dusičitého,“ uvedli meteorologové.

Nejhorší situace je ve Věřňovicích na Karvinsku

Průměrné denní koncentrace polétavého prachu v ovzduší se ráno v Moravskoslezském kraji pohybovaly v rozmezí od 40 do 129 mikrogramů na metr krychlový, limit je přitom 50 mikrogramů. Nejhorší situace byla ve Věřňovicích na Karvinsku. Nejlépe je na tom Opava, kde limit překročen není.

V Moravskoslezském kraji, kde je jedno z nejhorších ovzduší v Evropě, lidé v letošní zimní sezoně se smogem bojují už poněkolikáté. Naposledy především na konci ledna a počátkem února, kdy je smog dusil zhruba tři týdny.