Premonstráti v Želivě vzpomínají na opata Tajovského

Želiv (Pelhřimovsko) - Letošní rok zasvětili premonstráti v Želivě opatovi Vítu Bohumilu Tajovskému. Právě dnes by se dožil sta let. V želivském klášteře začínal a na sklonku života se do něj vrátil. Tady také před třinácti lety zemřel a je zde pochován. „Opat Tajovský patří k velkým osobnostem nejen zdejšího regionu, ale svým životem se zapsal do dějin celého českého národa. V době komunismu sloužil tajně mše svaté a poskytoval mnohým lidem útěchu,“ řekl provisor kláštera a administrátor želivské farnosti Jaroslav Šimek.

Na mši svatou za opata Víta Bohumila Tajovského přišly stovky lidí, mezi nimi i Naděžda Kavalírová, předsedkyně Konfederace politických vězňů. „V mém životě nebylo lepšího člověka, než byl on,“ zavzpomínala. „Vždycky byl plný nadšení, i v době, kdy se lidem zdálo, že se nedá dělat vůbec nic,“ přidal se správce havlíčkobrodské farnosti Pavel Hroznata Adamec.

„Domluvili jsme se, že celý rok, od 3. března 2012 do 3. března 2013, věnujeme jeho odkazu. Připravujeme výstavu z jeho pozůstalosti i konferenci, věnován mu bude letní festival Musica Figurata a každoroční vzpomínková mše na vězněné kněze a řeholníky na Želivě, na kterou chceme pozvat především mladé lidi, aby se na něj nezapomnělo,“ řekl správce kláštera František Marek. Ve výročí jeho smrti 11. prosince plánují uspořádat další akci na závěr Týdne duchovní obnovy, kam pozvou církevní hodnostáře. Jméno Tajovského ponese také zdejší vzdělávací institut.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Vít Bohumil Tajovský se narodil 3. března 1912 v Klanečné u Havlíčkova Brodu. V 22 letech se stal novicem u želivských premonstrátů a byl vysvěcen na kněze. Želivským opatem byl zvolen jako šestatřicetiletý v roce 1948. S počátkem 50. let skončilo klidné období pro něj i premonstrátský klášter. V souvislosti s tzv. číhošťským zázrakem byl Tajovský zatčen a ve vykonstruovaném procesu odsouzen na 20 let vězení za velezradu, vyzvědačství a organizování ozbrojeného převratu. Propuštěn byl v rámci amnestie v roce 1960.

Z vězení se Tajovský vrátil s podlomeným zdravím a s StB v patách. Přesto dokázal obnovit komunitu premonstrátů a jejich tajné fungování. O devět let později mu byl odebrán státní souhlas k výkonu veřejné duchovní služby. Pracoval tedy jako dělník a topič. Do Želiva, kde byla psychiatrická léčebna, se se svou komunitou vrátil v roce 1993, aby pomohl opravit zdevastovanou památku a do klášterních zdí vrátit premonstrátský řádový život. V 90. letech byl Tajovskému udělen za celoživotní postoje Řád Tomáše Garrigua Masaryka.

Klášterní kostel Narození P. Marie v Želivě
Zdroj: ČT24/Webové stránky o Santinim

V minulých dvaceti letech plynuly do záchrany rozlehlého areálu kláštera desítky milionů korun. Podle správce majetku premonstrátů Františka Marka by bylo zapotřebí na obnovu dalších asi 300 milionů korun. Areál byl v minulosti udržován výnosy z lesů, půdy a rybníků, ty zatím řádu nebyly navráceny. Letos začnou premonstráti za pomoci dotací rekonstruovat ambity, kde vznikne muzeum s obrazárnou, a také se pustí do revitalizace Opatské a rajské zahrady, plánuje se i obnova kostela.

Želivský klášterní komplex byl loni zařazen na seznam národních kulturních památek. Založen byl v roce 1139. V 50. letech v něm byl internační tábor pro kněze a řeholníky, od roku 1956 psychiatrická léčebna. V roce 1991 se do něj vrátili premonstráti. V komunitě teď žije 37 mnichů, z toho v klášteře desítka. Věnují se vzdělávání a pastoraci. Na chod kláštera se snaží vydělat v rámci turistického ruchu.