Běžkaři v Krušných horách bloudí kvůli špatnému značení tras

Krušné hory - Matoucí je podle sportovců značení běžeckých tratí v Krušných horách. Běžecké tratě mají jiné označení na české straně a v Německu. Starostové a krajští politici chtějí systém sjednotit, připravili i další služby pro běžkaře jako například speciální internetový portál.

Barvy běžeckých okruhů neodpovídají náročnosti, na značkách chybějí důležité informace. Délka některých tras je uvedena v počtu kroků - jak velkých, není jasné. To vytýkají běžkaři českému značení. „Lidé, kteří to neznají z praxe a nejsou odsud, se mohou i ztratit,“ myslí si starosta Abertam Zdeněk Lakatoš.

Téměř bez povšimnutí se lyžaři v Krušných horách dostanou do Německa. Tady je značení úplně jiné. Podle zkušených běžkařů ale srozumitelnější. „Když se tady podíváte na cedule, tak hned víte, kolik kilometrů vám zbývá do cíle. To u nás chybí,“ říká jeden z běžkařů Jakub Železný.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

V České republice si každý značí trasy po svém. „Systém není centralizován ani v rámci republiky, natož mezinárodně,“ upozorňuje Stanislav Kabeš z horské služby na Klínovci. Sjednocení značení připravují starostové krušnohorských obcí ve spolupráci s krajem už na příští sezonu. „Je to velká otázka do budoucna, budeme se snažit v tom obcím pomoci,“ slibuje náměstek karlovarského hejtmana Petr Navrátil.

Teď krajští úředníci pracují na internetové aplikaci pro běžkaře. Ještě před cestou do hor lyžaři podle barevného označení snadno zjistí, kdy kterou trasu rolbař naposledy upravil. „Do 24 hodin se pohybujeme v odstínu zelené, dále přes žlutou až do stáří sedm dnů a více, to už je červená,“ přiblížil autor projektu Jiří Heliks. Aplikace běží zatím ve zkušebním provozu na stránkách Karlovarského kraje.