Bazilika na Velehradě má kompletní výzdobu. Vrátily se jí chybějící sochy

Poutní bazilice na Velehradě chybělo jedenáct světců. Nyní je kompletní nejen její výzdoba, ale také rekonstrukce. Ta skončila právě dosazením soch svatých do vzácných chórových lavic ze 17. století. V péči restaurátorů byla sedm let a za tu dobu se vrátila ke své původní barokní podobě. Náročná oprava celého areálu stála zhruba půl miliardy korun.

Sochy jedenácti světců jsou raritou, přesto z chrámu na chvíli zmizely. Napadla je totiž dřevomorka. „Byly úplně prožrané, při předchozích opravách se to pouze zakrývalo,“ popsal jejich nedávný stav šéf týmu restaurátorů Václav Mikule.

Po konzervačních koupelích se mohly vrátit na své původní místo – na vrch vzácných chórových lavic. Na rozdíl od nich i zbytku interiéru ale nejsou ve stylu italského baroka. Vyrobili je totiž před třemi sty lety mniši přímo na Moravě. „Dělali je cisterciáčtí mniši ve svých dílnách zhruba 45 let,“ dodal Mikule.

Bez komentáře: Vzácné sochy se vrátily do baziliky (zdroj: ČT24)

V bazilice také nedávno skončila obnova čtrnácti barokních kaplí, z nichž některé byly v havarijním stavu. Ve dvou postranních kaplích se dokonce restaurátorům podařilo objevit původní freskovou výzdobu z konce 17. století. Na opravách v bazilice a přilehlé budově pracovalo kolem 60 až 70 restaurátorů. Náročnou rekonstrukci podpořenou evropskými fondy započala farnost po dvouleté přípravě v roce 2005 a vyšla na téměř půl miliardy korun.