Ústecký kraj zrušil dva tendry, při kterých se losovaly firmy

Ústí nad Labem - Ústecký kraj zrušil dvě ze tří sporných výběrových řízení, při kterých se nabídky firem losovaly. ROP Severozápad jako poskytovatel dotace „losovačky“ loni v prosinci zakázal a nedoporučil ani dokončení už zahájených řízení. Podle krajské TOP 09 použil kraj tento systém ke snížení počtu uchazečů o zakázku ve třech případech: při tendrech na obchvat Roudnice nad Labem, novou silnici u Chomutova a likvidaci splaškových vod v zóně Triangle. Tendry na obchvat Roudnice a silnici u Chomutova dnes rada kraje zrušila.

„Rada Ústeckého kraje rozhodla o zrušení zadávacího řízení, protože se vyskytly důvody hodné zvláštního zřetele, pro které nelze po zadavateli požadovat, aby v řízení pokračoval,“ uvedla mluvčí kraje Magdalena Hanáčková. Kraj losováním firem zákon neporušil, protože novela zákona, která systém losování firem zakazuje, platí až od 1. dubna letošního roku. Ministerstvo financí nicméně tento systém jednoznačně nedoporučilo.   

Regionální rada ROP Severozápad v pokynu z loňského 30. prosince doporučuje používat při výběrových řízeních jinou, transparentnější metodu výběru uchazečů. Kraj tato tři výběrová řízení vypsal 23. prosince, bránil se proto dlouho tím, že se na ně pokyn nevztahuje. Na vyžádání kraje úřad svůj metodický pokyn doplnil.   

„Doporučili jsme jim, aby se losování firem nepoužívalo ani u již vypsaných výběrových řízení. Někteří se ale rozhodli v losování pokračovat, tak jsme jim alespoň poradili taková opatření, aby systém nebyl napadnutelný,“ řekl začátkem února ředitel úřadu Regionální rady ROP Severozápad Pavel Markvart.