Jockey Club má výsledky vzorků B, aféru Velké pardubické rozlouskne v úterý

Český Jockey Club má k dispozici výsledky vzorků B, které mají potvrdit doping nejméně dvou koní na Velké pardubické. Pozitivní dopingový nález po dostihu ukázal na koně ze stáje Castor – vítěze závodu Nikase a nejrychlejšího koně v Křišťálovém poháru Čáriraye. Nikas podle dřívějších informací zdroje České televize požil zakázané látky omylem při krmení těsně před dostihem, obsahoval je doplněk stravy vyrobený v cizině.

Vzorky A odebrané po závodě zkoumala laboratoř v Kolíně nad Rýnem, Nikasův trenér Stanislav Popelka po prokázání dopingu požádal o analýzu vzorků B. Ty byly odeslány do Central Laboratory v britském Newmarketu. Podrobnosti k výsledkům dopingového šetření plánuje český Jockey Club zveřejnit v úterý na mimořádné tiskové konferenci.

Před závodem byl šampion bez nálezu

Necelé dva týdny před samotnou Velkou pardubickou absolvoval kůň antidopingovou kontrolou bez problémů, což potvrzuje i předseda Antidopingové komise Jockey Clubu Ivo Strauss. Ale po závodě, ve kterém Nikas triumfoval, našli antidopingoví komisaři v jeho těle kofein a theobromin.

Jockey Club zná výsledky dopingových vzorků vítěze Velké pardubické (zdroj: ČT24)

Pokud vzorky B doping potvrdí, pořadatel Velké pardubické Nikasovi a jeho žokeji Marku Stromskému vítězství sebere. Podle předsedy pardubického dostihového spolku Michaela Skalického jde jen o věcné ocenění, protože finanční odměna za vítězství zatím vyplacena nebyla.

Detaily budou známy v úterý

Podle dřívějších informací ČT se zakázané látky dostaly do těl koňů stáje Castor omylem a trenér Popelka o podání doplňku stravy pravděpodobně nevěděl. Výživový doplněk, který stáj měla získat od polského dodavatele, nezlepšuje v první řadě výkon, ale brání únavě koně. Podle slov trenéra Popelky těsně po propuknutí aféry by doping koni vědomě podal jen „idiot“, když ví, že po dostihu půjde na prohlídku.