Královéhradecký kraj si stěžuje na špatné silnice

Dvůr Králové - Pětina silnic v Královéhradeckém kraji je v havarijním stavu. Tamní politici ale tvrdí, že nejsou na jejich opravu peníze. Řidiči se tak větších rekonstrukcí letos nedočkají, v každé oblasti je to ale trochu jiné. Zatímco některé regiony skutečně nedostanou na opravy silnic skoro nic, některé se můžou těšit na stovky milionů.

Hlavní příjezd do Dvora Králové vypadá spíš jako cesta pro traktory. Jezdí tudy i zahraniční partneři největší české textilky. Juta zaměstnává asi dva tisíce lidí. Když děravou silnicí pod jejími okny rachotí náklaďáky, třese se tak, že jí kolabují servery. „Jsem naštvaný na krajský úřad, že se nestará o silnice, které jsou v jeho majetku,“ komentuje situaci generální ředitel Juty Jiří Hlavatý. 

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Ve Vrchlabí, o pouhých třicet kilometrů dál, je ale situace úplně jiná. Jako podpora tamního závodu Škoda půjde do zdejších silnic 420 milionů. „Město musí být aktivní od samého začátku. Musí tipovat, o jaké komunikace se jedná, a jednat s krajem,“ podotkl starosta Vrchlabí Jan Sobotka. Nerovnoměrné rozdělení peněz na silnice neumí vysvětlit ani kraj.

Královéhradecký kraj se stará zhruba o tři a půl tisíce kilometrů silnic. Na všechny opravy má letos v rozpočtu necelých 60 milionů.