Otrávil vydru karbofuranem, teď ho hledá policie

Lukavice (Chrudimsko) - Poblíž chatové oblasti na Chrudimsku se nedávno našla vydra otrávená zakázaným karbofuranem. Přesněji to bylo u potoka Ležák poblíž obce Lukavice. Ochránci přírody kvůli tomu podali trestní oznámení na neznámého pachatele. Podobný případ otravy karbofuranem není ojedinělý, informoval Václav Hlaváč, vedoucí Správy chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy a krajského střediska Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK) v Havlíčkově Brodě.

„Jen na Vysočině jsme vloni našli tři otrávené orly, viníky se bohužel nepodařilo vypátrat,“ uvedl Hlaváč. Jde podle něj o trestný čin pytláctví, zároveň by porušen zákon na ochranu zvířat proti týrání. Od roku 2006 bylo v Česku otráveno patnáct vyder. V údolí potoka Ležák byly nalezeny dvě otrávené vydry už v roce 2008. Viník se nenašel. „Vydra je často trnem v oku rybářům, protože se živí rybami. Stát ale škody, které vydra na rybách působí, proplácí,“ uvedla Jitka Větrovcová z AOPK. 

Toxický karbofuran se dříve používal v zemědělství jako insekticid. Od roku 2008 je v Evropské unii zakázaný. Travičům ale slouží dodnes.

Zakázaný pesticid karbofuran je vysoce toxický nervový jed, který způsobuje ochrnutí dýchacího svalstva a smrt udušením. Každoročně jsou jím otráveny stovky zvířat, zejména dravců, vyder a kun. „Karbofuran je velmi prudký jed. Zvíře umírá krátce po pozření té potravy v křečích,“ vysvětlil vedoucí AOPK Havlíčkův Brod Václav Hlaváč.

V České republice dnes ve volné přírodě žije kolem 2 500 vyder. Kromě pytláků stále častěji představují hrozbu i kola automobilů.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)