V Broumově se množí přepadení, romským hlídkám navzdory

Broumov – Už dva měsíce působí ve východočeském Broumově romské hlídky, které mají dohlížet na pořádek ve městě. Radnice je nasadila, aby zmírnila obavy lidí, když odtud loni odešla Agentura pro sociální začleňování a do obce jen pár kilometrů od hranic s Polskem se začali stěhovat Romové. Od února se však i přesto musí obyvatelé potýkat s nárůstem přepadení.

„To etnikum má zažito své vnitřní zákony,“ hovoří o romských spoluobčanech starosta Broumova Milan Kotrnec (ČSSD). Radnice proto podle něj musí mít přehled, co se v částech města, kde žijí Romové, děje. Od začátku roku tak problémová místa každý den obchází dvoučlenná hlídka.

Do některých domů, kde jsou časté stížnosti na nepořádek a rušení nočního klidu, chodí asistenti pro bezpečnost veřejného pořádku, jak se romská hlídka nazývá, i několikrát denně. „Snažíme se monitorovat pořádek ve městě, chodíme do určitých rodin a snažíme se řešit i dlouhodobou problematiku v romských rodinách,“ vypočítává své úkoly Robert Horváth.

Romská hlídka kontroluje bydlení obyvatel
Zdroj: ČT24

Romští asistenti spočítali, že ve více než osmitisícovém městě nedaleko polských hranic žije asi 740 Romů, přičemž většina z nich obývá zanedbané a rozpadající se domy. Podle Petry Slezákové, která v jedné z bytovek bydlí, však situace není kritická. „Horší je to tam, kde se přepadává,“ myslí si a poukazuje na to, že v únoru se ve městě rozmnožil počet přepadení žen.

Navzdory hlídkám v obci klid stále není. Největší strach obyvatelé ale mají z toho, že se plánuje až třetinové snížení zdejšího policejního sboru. „Doufám, že stavy Policie ČR na Broumovsku zůstanou,“ prohlašuje Kotrnec.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Projekt romských hlídek v Broumově bude podle starosty pokračovat i nadále, na hodnocení je podle něj ještě brzy. Navíc městskou kasu romská hlídka v podstatě nic nestojí, na plat asistentů, který je necelých 10 tisíc korun měsíčně, totiž přispívá úřad práce.