Žadatelé o kotlíkové dotace ve Středočeském kraji čekali ve frontě už od půlnoci

O dotace na výměnu kotlů za ekologičtější přišlo v pátek ráno na Středočeský kraj žádat na 150 lidí. Někteří čekali u vstupu do úřadu už od půlnoci. Ochranka je pouští na úřad po trojicích. Pátek je prvním dnem, kdy je možné žádost podat - je ale taky možné ji poslat poštou. Středočeský kraj rozdělí zhruba půl miliardy korun. Cílem je zlepšit kvalitu ovzduší.

Od noci čekalo u vchodu Krajského úřadu Středočeského kraje několik lidí, kteří chtěli mít jistotu, že se na ně s přidělením dotace dostane. Některé z nich při čekání střídali známí.

„Jsme tady už od půlnoci, chci si žádat o dotaci na tepelné čerpadlo,“ uvedl muž stojící ve frontě mezi prvními. Do nového způsobu vytápění bude investovat zhruba 300 tisíc, dotace mu může pokrýt až 127 500 korun.

160 žádostí najednou

Větší část žadatelů úřad stihnul odbavit během první hodiny, po deváté hodině fronta před úřadem zcela zmizela. Do podatelny přicházeli už jen jednotlivci. Atmosféra u úřadu byla klidná, k žádným tlačenicím ani zmatkům nedocházelo. 

Někteří lidé přinesli do podatelny i několik žádostí, například za své známé. Raritou bylo 160 žádostí najednou.

„Velice mě těší zájem Středočechů o kotlíkové dotace, protože Středočeský kraj patří k regionům s nejvíce znečištěným ovzduším, což právě výměna kotlů za více ekologické pomůže zlepšit,“ uvedl hejtman Středočeského kraje Miloš Petera (ČSSD).

Lidé mohou podle předpokladu žádat do 15. září 2016. Pak bude pokračovat od 3. října 2016 do 29. prosince 2017 druhé kolo. První kolo ale může pro velký zájem být ukončeno dříve. Podle hejtmana se dostane až na zhruba 3500 domácností.

Pokud by se kraji nepodařilo do roku 2018 vyměnit alespoň 3480 kotlů, mohla by mu hrozit sankce za nesplnění podmínek dotace.

Nejhorší ovzduší: Kladensko, Berounsko, Nymbursko

V kraji je podle hejtmana nejhorší ovzduší na Kladensku, Berounsku a Nymburku. V těchto okresech ještě lidé často využívají k vytápění pevná paliva včetně hnědého uhlí.

Před dvěma roky si Středočeši rozdělili 40 milionů korun, předloni byla k dispozici částka dvojnásobná. Nyní to bude výrazně víc. Kraj peníze získal od ministerstva životního prostředí - to mezi kraje v ČR do roku 2020 rozdělí devět miliard korun.

Peníze lidé dostanou za výměnu starého kotle na pevná paliva za nový, plynový, tepelné čerpadlo a nebo i jiné ekologické systémy vytápění. 

„Smlouvu s žadateli se budeme snažit vytvořit co nejdříve po podání žádosti, odhadem do měsíce,“ informoval hejtman Petera. Po uzavření smlouvy a dodání zálohové faktury na nákup nového kotle nebo jiného zdroje tepla dostane žadatel na účet zálohu 40 tisíc korun, zbytek dostane po dodání dalších podkladů, například fotografií odstraněného kotle, potvrzení o likvidaci, účetní doklady, protokol o uvedení kotle do trvalého provozu a podobně.

Výše dotace se liší podle druhu topidla

Nový kotel musí být v provozu do sedmi měsíců od uzavření smlouvy se Středočeským krajem. Maximální výše dotace činí 127 500 korun, maximální náklady, které kraj na pořízení nového topení uzná, jsou 150 tisíc korun.

Náklady na pořízení nového kotle na uhlí kraj proplatí ze 70 procent, na pořízení kotle spalujícího uhlí a biomasu či plynového kondenzačního ze 75 procent a pořízení tepelného čerpadla nebo kotle spalujícího pouze biomasu z 80 procent. Dalších pět procent proplatí kraj navíc, pokud je obec, do které je o kotel žádáno, v seznamu prioritních obcí a měst.