Jmenovec mu ukradl identitu a objednal zboží za desetitisíce

Pardubice – Martin Škoda z Pardubic žije neustále ve strachu, že mu na dveře zaklepe exekutor. Sám nic nedluží, stal se ale obětí neobvyklého podvodu. Jmenovec mu ukradl identitu a pořizoval si na jeho jméno různé zboží a služby, které potom neplatil. Policie už podvodníka dopadla. Hrozí mu dva roky vězení.

Vše začalo upomínkami, které panu Škodovi začal posílat jeho mobilní operátor. Požadoval po něm zaplacení služeb, které si ale nikdy neobjednal. Ukázalo se, že pan Škoda má v Pardubicích jmenovce, kterého ale nikdy neviděl. „Muž si takto objednal zejména dotované telefony, ke kterým si pořídil i tarify, a také mobilní internet,“ potvrdil ČT mluvčí pardubické policie Ján Bocán.

Další firma chce po panu Škodovi 60 tisíc korun

Operátor požadoval zaplacení služeb po oběti podvodu. Dluh se vyšplhal až na dvacet tisíc korun a panu Škodovi dokonce hrozila exekuce. „V tomto případě se jednalo o komplikovaný podvod spočívající ve shodě jmen, tedy o podvod nejen na panu Škodovi, ale i na naší společnosti. Dluh pana Škody je nyní samozřejmě smazán,“ uvedla mluvčí společnosti Vodafone Alžběta Houzarová.

Martin Škoda: „Žijete neustále ve strachu, kdy vám přijde další dopis, další složenka, nebo čekáte, kdy vám na dveře zaťuká exekutor.“

Mobilní operátor ale nebyl jediný, u koho si podvodník něco objednal. Výrobce nealkoholických nápojů například po panu Škodovi požaduje 60 tisíc korun. Policie už muže chytila a obvinila. Vyšetřovatelé nyní hledají další podvedené firmy. 

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)