Historie a legendy Prahy inspirovaly soutěž pro školáky

Praha – Soutěž Praha plná památek, kterou uspořádal odbor památkové péče pražského magistrátu, už zná své vítěze. Žáci základních škol a středoškoláci tvořili projekty o historii města a legendách, kterými je metropole opředená. Komise hodnotila soutěžní práce ve třech kategoriích podle věku žáků. Cílem soutěže bylo motivovat děti a mládež k procházkám po Praze a k jejímu aktivnímu poznávání. Vítězné práce budou zdarma k vidění od 16. dubna do 11. června v Clam-Gallasově paláci.

Soutěže se zúčastnilo 300 žáků, kteří vytvořili 200 projektů. Měli za úkol vyrobit třeba mapu a zakreslit do ní památky nebo vymyslet novou pověst. Ti starší vybírali osobnost, která je s metropolí spojená. Středoškoláci se pak věnovali tzv. zmizelé Praze. Navrhovali rekonstrukci starých staveb nebo vymýšleli nové. 

Komise byla složená z lidí působících v oblasti architektury, dějin umění, památkové péče a státní správy. Ve všech kategoriích se vyhlásilo první až třetí místo. Některé práce hodnotící komisi ale zaujaly natolik, že se jim rozhodla udělit zvláštní cenu. „Někteří žáci se vyjadřovali slovy, někteří udělali takovou fotomontáž, každý udělal to, co nejlépe uměl a to na tom bylo tak dojemné,“ popsala členka poroty, architektka Eva Jiřičná.

V kategorii mladší žáci uspěla skupina dětí z výtvarné dílny Domu dětí a mládeže Prahy 2 s prací Mapy, ve starších žácích bodovala Valeriya Lasko ze ZŠ Vodičkova s prací o Josefu Pleskotovi. První místo mezi studenty středních škol získali Matyáš Gál a Dan Humpál z Gymnázia Christiana Dopplera, kteří se věnovali Kampě.

Kompletní seznam oceněných zde.

Reportáž Magdy Trojanové (zdroj: ČT24)