Lékárník podle policie pomáhal narkomanům s výrobou drog

Olomouc – Pomáhat narkomanům k výrobě pervitinu měl podle policie čtyřiatřicetiletý olomoucký lékárník. Na základě padělaných receptů, s jejichž přípravou narkomanům údajně sám pomáhal, vydával léky obsahující pseudoefedrin potřebný k výrobě pervitinu. Přispěl tak ke vzniku devíti kilogramů drogy v hodnotě 18 milionů korun. Lékárník se k vyšetřování nechce vyjadřovat.

Padělané recepty přijímala lékárna v olomouckých Hodolanech ve velkém, podle policie jde o neobvykle rozsáhlý případ. „Zajistili jsme zhruba 7 500 falešných receptů, které prošly jedinou lékárnou. Bylo na ně vydáno více než 10 560 léků. Z tohoto množství je možné vyrobit devět kilogramů pervitinu,“ vyčíslil zástupce vedoucího policejního územního odboru Olomouc Jiří Musil. V témže období vydaly jiné olomoucké lékárny v průměru pouze 118 obdobných léků obsahujících pseudoefedrin. „Na Střední Moravě jsme takové množství ještě neměli,“ doplnil vrchní olomoucký policejní komisař Jiří Kubák.

Kriminalisté předpokládají, že k pomoci narkomanům vedly lékárníka finanční důvody. Obohacoval se však pouze na maržích s rozsáhlého prodeje léčiv. „Na každé krabičce měl marži čtyři až šest korun. Že by od narkomanů dostával nějaká dýška, jsme nezjistili,“ uvedl komisař Kubát. Sám trestně stíhaný lékárník se k případu do skončení vyšetřování nechce vyjadřovat.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Současně s vedoucím lékárny stíhá policie také osmadvacetiletého muže, který falešné recepty vyráběl na inkoustové tiskárně a rozšiřoval je za peníze mezi narkomany. „Na receptech, které se pohybovaly po celém olomouckém drogovém prostředí, byla falešná razítka smyšlených lékařů. Vedoucí lékárny o tom věděl. Na výrobě drog z léků se určitě podílelo více lidí, na případu nadále pracujeme. Rozkrýt celou síť bude mravenčí práce,“ uvedl Musil.

Za pomáhání s výrobou drog a manipulaci s falešnými recepty hrozí oběma mužům až pět let vězení. Vedoucí lékárny, který v ní nadále pracuje, může být navíc potrestán také Českou lékárnickou komorou. „Nejvyšším možným trestem z naší strany by mohlo být jeho vyloučení z komory, což by pro něj znamenalo zákaz výkonu povolání na pět let. Rozhodnutí zatím ale nejde předjímat. Případ je ale o to závažnější, že jde o zdravotníka,“ uvedl mluvčí komory Aleš Kresb. Zdůraznil však, že zatím není žádný zákonný důvod, proč by obviněnému lékárníkovi měla komora činnost zakázat.

Policie stíhá oba muže na svobodě. Podle kriminalistů zatím nebyl důvod k jejich vzetí do vazby.