Jihomoravský kraj má platný územní plán

Brno – Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje jsou platné. Krajští zastupitelé schválili celoregionální územní plán loni v září, téměř půlroční odklad začátku platnosti mají na svědomí obce, které dlouho nedokázaly splnit hlavní podmínku – nechat plán na úřední desce alespoň 15 dnů. Ačkoli dostalo 673 jihomoravských obecních úřadů už v září pokyny, kdy mají územní plán vyvěsit a kdy sejmout, ještě v lednu nebyla povinnost splněna na 60 místech. Jak dlouho zůstanou rozvojové zásady v platnosti, ale není zcela jisté. Nejvyšší správní soud dostal tři návrhy na jejich zrušení.

Zásady územního rozvoje začaly platit ve chvíli, kdy v každé z 673 obcí Jihomoravského kraje visely 15 dnů, což se podařilo až nyní. Podle krajského radního Davida Macka (KDU-ČSL) vzniklo zdržení vesměs z nedbalosti. Úřady například snímaly plán příliš brzy, a tak musely jeho vyvěšení opakovat.

Dokument je klíčový pro další rozvoj regionu. Bez platných zásad například nemohou investoři žádat o územní rozhodnutí k chystaným stavbám silnic. „V sázce je mnohé. Jestli kraj bude mít účinný základní rozvojový dokument, jestli budeme mít šanci dosáhnout na peníze na dopravní infrastrukturu, jestli budeme mít plochy pro investory,“ řekl radní Macek.

Ačkoli jihomoravské zásady územního rozvoje už platí, není vyloučeno, že platit opět přestanou. Zabývá se jimi Nejvyšší správní soud, který dostal od občanů a obcí tři návrhy na zrušení krajského územního plánu. V prvním návrhu se obyvatel z Vyškovska vyslovuje proti koridoru vysokorychlostní železnice Brno–Přerov, ve druhém se Tetčice na Brněnsku ohradily rovněž proti železnici – tentokrát z Brna na Jihlavu – a také horkovodu. Ve třetím napadá 14 obcí a 15 obyvatel územní plán jako celek kvůli plánované výstavbě silnic v místech, kde už jsou dnes obyvatelé zatíženi víc, než připouštějí hygienické limity.