Lidé v Bílině se nevejdou do nových autobusů, úředníky zmátl obrázek

Bílina – Ilustrační fotografie, která zmátla úředníky, zřejmě přivedla do úzkých občany Bíliny. Město ve výběrovém řízení vybralo za provozovatele MHD firmu Dopravní podnik měst Chomutova a Jirkova, která nasadila nízkokapacitní minibusy. Ukázalo se ale, že se do nich nevejdou všichni cestující a navíc nemá dost místa pro kočárky nebo invalidní vozíky. Lidé si také stěžují na nepohodlnou jízdu. Radnice tvrdí, že o plánovaném nasazení malých vozů nevěděla a dopravce sliboval velký autobus. Dopravní podnik však poukazuje, že o kapacitě autobusů, které nabízel, radnice dobře věděla z nabídky – právě díky tomu je MHD tak levná. Přiložený snímek většího vozidla byl prý pouze ilustrační. Zatímco spor řeší právníci, město muselo objednat posily. Z plánovaného šetření tak není nic.

Když do bílinských ulic vyjely minibusy Dopravního podniku měst Chomutova a Jirkova (DPCHJ), nestačili se divit svým očím nejenom cestující, ale i úředníci, kteří dopravu sami objednali. Zatímco lidé se marně pokoušeli do malého vozu nastoupit, vedení města začalo hovořit o nekalém jednání dopravce. „Uvedl nás v omyl. V jejich nabídce je velký autobus,“ řekl Miroslav Jedlička z městského úřadu.

Dopravní podnik ale říká, že radnice dobře věděla, do čeho jde. „Ve vyrozumění námitky druhému uchazeči použilo argument z mého dopisu, kde jsem napsal, že nasadíme menší autobusy,“ poukázal generální ředitel DPCHJ Jiří Melničuk. Firma nabídla autobusy s kapacitou minimálně 37 míst, přiložená fotografie midibusu nebyla závazná. „Nešlo o žádnou fintu,“ dodal ředitel.

Bílina vybírala dopravce na základě podmínky, aby měl autobus kapacitu alespoň pro 37 cestujících, a dále rozhodovala pouze cena. Nyní se město cítí napáleno. Odmítá s dopravním podnikem uzavřít vysoutěženou smlouvu a předalo spor právníkům.

Než však spor skončí, nezbývá radnici než objednat u dopravního podniku posily, aby cestující nezůstávali na zastávkách a děti nepřijížděly pozdě do školy. Bílinou proto teď jezdí na některých spojích hned dva autobusy a město, které chtělo ušetřit, platí za MHD dvakrát více.

Dopravní podnik tvrdí, že klidně nasadí takové autobusy, které byly na ilustračním obrázku stojícím na počátku sporu. Nebude je ale provozovat za vysoutěženou cenu, a tak radnici nejspíš nezbude než vypsat tendr na MHD podruhé.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)