Praha dává na nefunkční internet miliony měsíčně

Praha – Hlavní město utrácí už šest let tři miliony korun měsíčně za bezplatné připojení k internetu. Ten ale může využít jen málokdo. Signál je totiž na většině míst příliš slabý nebo vůbec žádný. Magistrát proto chce projekt Praha bezdrátová, který zatím město vyšel na 400 milionů, nechat prověřit právníky. Chce zjistit, díky komu musí město zbytečně utrácet za omezené připojení.

Obyvatelé i návštěvníci metropole si podle plánů magistrátu měli užívat bezplatného připojení. Wifi by měla fungovat ve 33 institucích, nicméně většinou je signál příliš slabý a často bývá síť i mimo provoz. Úřady a školy, kde se lidé měli k informacím snadno dostat, si tak raději zařídily své vlastní připojení.

  • Bezdrátová Praha zdroj: ČT24
  • Bezdrátová Praha zdroj: ČT24

Podobné je to i na úřadě Prahy 15 nebo v několika dalších školách. Buď telefon nebo počítač síť vůbec nenajdou, nebo signál kolabuje. „Byl tam až moc slabý signál, že se to vůbec nedalo připojit ani třeba na minutu,“ dodává studentka Obchodní akademie Dušní Michaela Sojková.

Za nefunkční projekt musí Praha platit ještě dva měsíce. Smlouva s dodavatelem končí k poslednímu březnu. Účet činí 200 milionů korun jen za zřízení, měsíční provoz pak stojí tři miliony. Za rok tedy 36 milionů. A na dalších 18 milionů město přijde odstranění více než 500 antén. „Dnes je to ve fázi, kdy to mají na stole právníci,“ potvrdila radní hl. m. Prahy Eva Vorlíčková. Ti teď pro město zjišťují, jak a kým byly nastaveny smluvní podmínky a kdo konkrétně může za to, že město ztratilo několik stovek milionů korun.

Bezdrátová Praha (zdroj: ČT24)