Rozjedou se auta z rozkopané D1 do okolních obcí?

Jihlava – Až začnou na dálnici D1 opravy, zaplní auta celou Vysočinu. Obávají se toho starostové obcí, kteří poukazují, že k něčemu podobnému dochází po každé větší nehodě, kdy musí být dálnice uzavřena. Řidiči nerespektují objízdné trasy a silný provoz z dálnice se tak přenáší do obcí, kde jsou přitom i za obvyklé intenzity provozu nebezpečná místa. Stát se ale snaží starosty uklidnit a slibuje, že auta na dálnici zůstanou.

Stát je přesvědčen o tom, že omezení spojená s rekonstrukcí dálnice D1 nedonutí řidiče sjíždět a zatěžovat souběžné silnice. „Učiníme všechna možná opatření, aby zůstal zachován provoz na dálnici,“ slíbil zmocněnec ministerstva dopravy pro D1 Jiří Švorc.

V obcích se ale obávají, že stát ve své snaze udržet auta na dálnici neuspěje. Mají své zkušenosti – kdykoli je dálnice uzavřena kvůli nehodě, auta sjíždějí. „Nedodržují pokyny policie, sjízdějí a projíždějí vesnicemi. Považuji to za velký problém,“ postěžoval si starosta Bílého Kamene Jiří Benáček. Policie navíc přiznává, že není způsob, jak tranzitujícím řidičům zakázat dálnici opustit. Lidé se nemusí bát pouze kamionů, které by skutečně měly mít zákaz sjíždět.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Cestování po vysočinských silnicích podél dálnice D1 je přitom i za obvyklých okolností nebezpečné. Silnice jsou často úzké a klikaté, v obcích jsou zase nepřehledná místa. Například ve Větrném Jeníkově poukázal starosta na nebezpečný přechod v zatáčce.

Detailní harmonogram prací na D1 chce Ředitelství silnic a dálnic představit příští týden, rekonstrukce začne za dva měsíce. V první etapě se bude pracovat v pěti úsecích. „Bude omezená rychlost, vozidla budou jezdit ve čtyřech pruzích, ve dvou v každém směru,“ přiblížil Jiří Švorc. Bezpečnost a plynulost budou v každém omezení hlídat mobilní kamery a taky odtahová služba.

První fáze modernizace D1
Zdroj: ČT24