Karlovarská krajská nemocnice září po 100 letech barvami i novotou

Krajská nemocnice přivítala první pacienty (zdroj: ČT24)

Nová oddělení karlovarské krajské nemocnice přijala první pacienty. Do centrální budovy se přestěhovala tři oddělení z okolních domů, které byly víc než sto let staré. Modernizace nemocnice včetně pavilonu centrálního příjmu stála přes půl miliardy korun a je největší investicí do krajského zdravotnictví za poslední roky.

Staré budovy infekčního a dětského oddělení už nesplňovaly požadavky na moderní medicínu. Některá lůžka na dětském oddělení byla i 40 let stará. Děti před a po zákroku museli zdravotníci převážet na operační sály sanitkou. Když pršelo nebo sněžilo, bylo to zvlášť nepříjemné.

S novou nemocnicí jsou proto pacienti spokojení. Na chodbách voní čerstvě zaschlé barvy a vše se ještě blýská novotou. „Pro děti je to daleko veselejší. Je tu krásně vymalováno a děti se tady cítí daleko líp,“ říká matka malé pacientky.

Stěhování začalo po 4. lednu. Vyvrcholilo tím více než pět let práce stavařů, lékařů a zdravotních sester. Ty postupně opouští zázemí, které budovaly rakousko-uherské úřady u příležitosti padesátého výročí vlády císaře Františka Josefa.