Obžalovaný se přiznal k vraždě taxikáře v Čelákovicích u Prahy

Praha - Pětadvacetiletý Petr Špecián se dnes u krajského soudu přiznal k loňské loupežné vraždě taxikáře v Čelákovicích u Prahy. Mladík se nechal svézt z Prahy právě do Čelákovic a plánoval utéct bez zaplacení. Po příjezdu k čelákovickému nádraží se však rozhodl taxikáře oloupit. Bodl jej do krku a muž na následky zranění při převozu do nemocnice zemřel. Obžalovanému hrozí až výjimečný trest. Rozsudek podle všeho padne v pátek.

Vražda se podle obžaloby stala loni 22. října před 23:00. Obžalovaný do vozu taxi nastoupil nedaleko pražského Divadla Broadway a nechal se odvézt do Čelákovic, kde podle státního zástupce Tomáše Milce řidiči řekl o vydání peněz s úmyslem jej usmrtit. Třiašedesátiletého taxikáře jednou bodl větší silou nožem, tím zasáhl a přeřízl důležité tepny. „Poté se zmocnil jeho peněženky a utekl,“ uvedl Milec. V peněžence měl řidič taxi kolem 1700 korun. Obžalovaný pak nastoupil na vlak a odjel do Lysé nad Labem, kde přebýval u známé.

Obžalovaný čin při výpovědi popsal v podstatě stejně jako obžaloba. Tvrdil však, že taxikáře nechtěl zavraždit. Poté, co mu řekl o peníze, se ho prý lekl kvůli tomu, že jej řidič chytil za rameno a sahal do přihrádky v autě. „Napadlo mě, že tam má střelnou zbraň,“ řekl Špecián. Činu litoval. „Nechtěl jsem poškozenému ublížit, chtěl jsem mu nožem pohrozit,“ dodal. Z jeho výpovědi vyplynulo, že dlouhodobě neměl peníze. V den vraždy byl s přítelkyní v Praze. Mladík tvrdil, že tam chtěl kvůli penězům poblíž hlavního nádraží někoho přepadnout. Prý na to ale neměl dostatek odvahy. S přítelkyní se opět setkal krátce po činu v Lysé nad Labem. Peníze, které při loupeži získal, utratil za několik hodin v hernách. Kde je vzal, údajně přítelkyni neřekl. Dívka dnes před soudem odmítla vypovídat. Z její předchozí výpovědi však vyplynulo, že si po setkání s ním všimla, že má zakrvácené kalhoty. Že by mohl být vrahem taxikáře, zjistila po zprávách médií, podezření pak ohlásila na policii. Kriminalisté muže dopadli dva dny po činu. 

Petr Špecián
Zdroj: ČT24/ČTK

Krajský soud při dnešním zahájení hlavního líčení vyslýchal i svědky, kteří našli těžce zraněného taxikáře, nebo známou obžalovaného, u které občas bydlel. Pouštěl také videozáznam rekonstrukce vraždy nebo odposlechy telefonního hovoru, kdy si pobodaný taxikář volal záchrannou službu. V pátek jsou na programu posudky soudních znalců a s největší pravděpodobností bude vynesen rozsudek.   

Muž byl v minulosti dvakrát nepodmíněně potrestán kvůli krádežím a jednou kvůli podvodům při internetovém obchodování. Z jednání vyplynulo, že měl dlouhodobé problémy s alkoholem a drogami. V rodině prý měl komplikované vztahy s otcem, který mu údajně ubližoval. Mladík tvrdil, že byl v 17 letech vyhozen z domova, od té doby se pohyboval po ubytovnách nebo na ulici. V době činu byl nezaměstnaný.