Varování horské služby: Turisté v Krkonoších stále více riskují

Špindlerův Mlýn – Krkonošská horská služba eviduje nezvykle mnoho případů pohřešovaných. Osob, které při horských túrách či běžkařských výpravách přecení počasí i vlastní schopnosti, přibylo nejvíce v uplynulých dnech – za poslední týden hned čtyři. Od začátku roku přitom záchranáři podnikli hned 13 pátracích akcí.

Jedním z případů nerozvážného chování, které musela horská služba v tomto týdnu řešit, byla večerní výprava hned dvou skupin běžkařů poblíž Špindlerova Mlýna. Navzdory špatnému počasí se turisté vydali směrem k Luční boudě, kam dorazili téměř za soumraku. Zdejší personál je poté poslal nejkratší cestou zpět do Špindlerova Mlýna. Záchranáři je nakonec v údolí Bílého Labe našli promrzlé a vyčerpané. „Byli bez vybavení, bez světel, jen tak nalehko,“ dodal domovník blízké chalupy Pavel Strieblik.

Na nerozvážné výpravy turistů už začínají reagovat i zástupci ubytovacích služeb a v některých horských boudách už mají hosté předem oznamovat na recepci a poradit se ohledně trasy i aktuálního počasí. „Nejsou to žádný velehory, ale jsou zrádný a lidi jsou nezodpovědný. Jak chodí ve městě na procházku do parku, tak si stejně vyrazí na hory a pak se diví,“ dodává Strieblik.

Pro jiného běžkaře koncem minulého týdne skončil výlet mimo značenou trasu tragicky. Zemřel po třicetimetrovém pádu ze srázu uprostřed nepřístupného terénu.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)