Do Zoo Brno opět vnikli psi, zabili dvě lamí mláďata

Do brněnské zoologické zahrady po měsíci znovu vnikli psi. V sobotu ráno se dostali přes plot a zabili dvě lamí mláďata. Dvě dospělé samice druhu lama vikuňa mají povrchová zranění. Před měsícem padli psům za oběť tři klokani a lama. Zoo plánuje opravu plotu, projekt je připravený.

Chovatelé v sobotu ráno, stejně jako před měsícem viděli dva prchající středně velké psy. Oba útoky vyšetřuje policie. V souvislosti s prosincovým incidentem chovatelé minulý týden identifikovali dva psy konkrétního majitele z nedaleké zahrádkářské kolonie.

Podle policejní zprávy ale nemohou být psi zajištěni kvůli nedostatku důkazů, uvedla mluvčí zahrady Monika Brindzáková.

Projekt plotu je připravený

Zoo se chystá v nejbližších týdnech nahradit staré oplocení v horní části zahrady novým bezpečnostním plotem. Termín závisí na počasí. Projekt je připravený. Do té doby podle Brindzákové učiní zoo další dílčí opatření, která však problém stoprocentně nevyřeší.

„Proto se bude vedení zahrady snažit apelovat na Státní veterinární správu a žádat o kontrolu majitele podezřelých psů, popřípadě jejich zajištění,“ uvedla mluvčí zahrady.

Podobná událost se v zoo odehrála také loni v březnu, kdy zatoulaný pes rozsápal tři nandu pampové a samici emu hnědého.