Azbest ve Frýdlantě nad Ostravicí přístroje nezjistily

Ostrava - Moravskoslezští hygienici už znají první výsledky měření azbestu ve školách. Přístroje, které přesně před dvěma týdny monitorovaly ovzduší v základní škole a gymnáziu ve Frýdlantě nad Ostravicí, přítomnost zdraví škodlivé látky nezaznamenaly. Vyšší hodnoty naměřily přístroje jen u prachových částic.

Na verdikt hygieniků čekalo vedení frýdlantské základní školy a gymnázia dva týdny. „Jsme rádi, že azbest naměřen nebyl. Čekáme na další přesné výsledky, které nám mají doručit příští týden. Na základě toho budeme jednat s hygienou a zřizovatelem,“ uvedl ředitel školy Jiří Čupa.

Školy ve Frýdlantě postupně procházejí rekonstrukcí, naposledy loni tady měnili v některých třídách okna. Přístroje během oprav zjistily, že v ovzduší je mírně nadlimitiní množství minerálních vláken - zřejmě sádrovce. „Což je materiál, který se používá při rekonstrukcích elektrorozvodů a víří se tam, je potřeba dělat úklid namokro, poctivě,“ upozorňuje hygienička KHS Ostrava Eva Geryková.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)

V dalších osmi školách ale měření teprve začnou. Do konce února budou ještě měřící přístroje mezi dětmi v Raduni, v mateřské škole na Jiráskově ulici v Novém Jičíně a na Základní škole Alšova v Kopřivnici. V dalších měsících pak přijde na řadu zbývajících pět základních a mateřských škol. Čas na měření mají podle ministerstva zdravotnictví do konce května.