Radnice Náchoda nesouhlasí s těžbou břidlicových plynů

Náchod - Náchod zásadně odmítá provádění geologických průzkumných prací a případnou těžbu břidlicového plynu na Náchodsku a Trutnovsku. Na svém dnešním zasedání o tom rozhodli zastupitelé města. Hlavním důvodem jsou obavy ze znečištění podzemních zdrojů pitné vody. „Podle mého názoru musíme být velmi ostražití a striktní v tom odmítnutí. V momentě, kdy se nám nepodaří odrazit provádění průzkumných vrtů, už nikdo ten rozjetý vlak nezastaví,“ řekl náchodský starosta Jan Birke. Náchodský zastupitel Libor Fiedler dodal, že jde především o pitnou vodu, která patří mezi nejkvalitnější v České republice. „Nesmíme tu nikoho nechat ani vrtnout, nám tady nejde o žádný plyn, ale o vodu,“ řekl Fiedler.

Zastupitelé ve svém dnešním usnesení nesouhlasí se stanovením průzkumného území a prováděním průzkumných geologických prací, které zahrnují mimo jiné chráněnou oblast přirozené akumulace vod Polická křídová pánev a mnoho dalších významných zdrojů minerálních vod v Náchodě - Bělovsi. „Náchod je ze zhruba 80 procent napojen na Polickou křídovou pánev, je tu velké nebezpečí kontaminace spodní vody,“ řekl Birke. Náchodští zastupitelé se také usnesli, že nesouhlasí s případnou těžbou nekonvenčních ložisek zemního plynu a ropy v této oblasti.

Podle Birkeho se celá záležitost týká zhruba pěti desítek obcí a měst na Náchodsku a Trutnovsku. Ministerstvo životního prostředí podle Birkeho dostalo od 18 obcí takzvaný rozklad proti vydanému povolení průzkumné těžby. „Rozklady se bude zabývat ministerská rozkladová komise, která by měla zasedat v březnu či dubnu,“ řekl Birke, který dodal, že v Náchodě se 6. března uskuteční setkání starostů, představitelů hradeckého kraje, zástupců těžařské společnosti či ministerstva životního prostředí, kde se bude o celé záležitosti hovořit.

Zástupci místních samospráv již 9. února vytvořili petici proti průzkumu a těžbě břidlicového plynu v regionu. Její tvůrci mají obavu z poškození životního prostředí a zdrojů pitné vody. Průzkum by v regionu chtěla provést společnost Basgas Energia Czech. Ministerstvo životního prostředí už těžařům k průzkumu dalo souhlas. Těžaři v následujících pěti letech plánují průzkumné vrty na území o rozloze 777 kilometrů čtverečných od Broumovska až po hranice Krkonošského národního parku. Proti průzkumným vrtů se už dříve vyslovily vedení kraje či další obce a města.