Některé památky jsou otevřené i v zimě. K prohlídkám zve Mikulov nebo Třebíč

Ani v zimě si lidé nemusí odepřít návštěvu hradů, zámků a dalších památek. Stále víc  jich totiž zůstává přístupných i v měsících, ve kterých měly dřív brány zavřené. S novinkou jsou spokojení kasteláni i návštěvníci.

Lidé, kteří zrovna neholdují zimním radovánkám na horách mají možnost vydat se na návštěvu některého z vybraných hradů a zámků. Třeba do zámku v Miroslavi. Zámek prošel loni rozsáhlou rekonstrukcí a pro mnohé milovníky památek je novinkou.

Výlet do Mikulova s šálkem svařeného vína

Mikulov nabízí výletníkům dvě prohlídkové trasy, obě začínají na náměstí. „ První trasa vede do zámeckého sklepení a končí v židovské čtvrti. Ve duhé mohou lidé navštívit dietrichsteinskou hrobku s historickým náměstím,“ zve do Mikulova Leona Kocourková z Tiskového informačního centra.

Třebíčská židovská čtvrť je přístupná celoročně

Návštěvnost židovské čtvrti stoupá rok od roku. Jen loni sem přišlo 39 tisíc lidí. „Slavíme tu všechny židovské svátky a spousta jich probíhá v zimě. Takže to nám zase zvyšuje  návštěvnost,“ vysvětluje Jaromíra Hanáčková, ředitelka Městkého kulturního střediska.

Zámek v Lednici se návštěvníkům otevře až v únoru

Zámek v Lednici je nejnavštěvovanější památka v zemi. Loni sem přijelo víc než 400 tisíc lidí. Zavřený je jenom v lednu. Právě v těchto dnech dělníci brousí podlahy v knížecích komnatách. Celý zámek se pak musí zbavit prachu. A naplno se pracuje i ve skleníku. Na obnově skleníku pracuje 13 zahradnic a zahradníků. Postarat se tady musí o 300 druhů rostlin.

Přístupné památky na Jižní Moravě
Zdroj: ČT24

Dveře návštěvníkům v zimě nezavřel ani hrad Špilberk, Dolní Kounice, zámek Lysice a z přírodních zajímavostí třeba Sloupsko-Šošůvské jeskyně.