Jihočeský kraj začne poskytovat dotace na výměnu kotlů, chce čistší vzduch

Události v regionech: Kotlíkové dotace v Jihočeském kraji (zdroj: ČT24)

Lidé v Jihočeském kraji mohou od 18. ledna žádat o dotace na výměnu kotlů. Region získal z Evropské unie na tuto operaci 300 milionů korun. V první fázi kraj počítá s uvolněním 200 milionů korun, na podzim by v druhé vlně žadatelům poskytl zbývajících 100 milionů. Lidé mohou žádost na dotaci na výměnu kotle elektronicky podávat do 31. března. Projekt má pomoci s odstraněním ekologické zátěže v ovzduší, kterou produkují stará topná zařízení.

Není vyloučeno, že v případě mimořádného zájmu uvolní kraj hned v první fázi celých 300 milionů korun. „Pokud by převis poptávky v první výzvě byl takový, že by bylo možno využít i těch 100 milionů korun, budeme i tuto částku rovnou vydávat a přiřadíme ji k těm 200 milionům,“ řekl jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD).

Elektronické podávání žádostí má podle hejtmana předejít dlouhým frontám žadatelů. „Nechtěli jsme, aby lidé mrzli v nekonečně dlouhých frontách - nechtěli jsme opakovat obrázky z jiných krajských úřadů. Proto jsme zvolili plně elektronickou formu“.

V regionu je podle odhadu zhruba 56 tisíc nevyhovujících kotlů na pevná paliva. Místo nich si mohou zájemci s pomocí dotace koupit modernější zařízení. „Celková částka na výměnu jednoho kotle činí maximálně 150 tisíc korun,“ řekl náměstek jihočeského hejtmana Jaromír Slíva (ČSSD).

Některá území v rámci kraje budou kvůli ekologické zátěži zvýhodněna

Uchazeč o dotaci však musí počítat se spoluúčastí, bude od 15 do 30 procent. O výši podílu rozhodne fakt, jaký kotel si zájemce koupí - nejvíce dotovaná budou tepelná čerpadla. Dále bude rozhodovat i to, v jaké lokalitě jeho dům je. Jihočeský kraj vytvořil seznam prioritních území, která budou kvůli velkému ekologickému zatížení zvýhodněna.

Zhoršená kvalita ovzduší
Zdroj: ČT24

Evropské fondy na výměnu kotlů pro Českou republiku vydávají devět miliard korun. „Jihočeský kraj v porovnání s jinými nepatří k těm nejzatíženějším, co se týká znečištění ovzduší. Přesto jsem rád, že se do kotlíkové dotace zapojil,“ uvedl ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Valdman.

Podle něj je dotační program nastaven tak, že by se mělo podařit vyměnit minimálně 80 tisíc kotlů. „My ale věříme, že to bude minimálně 100 tisíc kotlů na území celé ČR,“ řekl Valdman.

V Česku ale musejí lidé do roku 2022 kvůli zákonu o ochraně ovzduší vyměnit až 350 tisíc emisně nevyhovujících kotlů.