Ostrava má špičkovou atletickou halu. Křtem bude halové mistrovství republiky

Sportovci začali trénovat v nové atletické hale vybudované za 340 milionů v Ostravě-Vítkovicích. Splňuje nejvyšší nároky mezinárodní atletické federace, má i velké hlediště a kvalitní zázemí. Křtem nového sportoviště bude halové mistrovství republiky na konci února.

Hala bude sloužit i dalším sportům, primárně je určena pro atletiku. Splňuje všechna kritéria mezinárodní federace IAAF. Je tam běžecký ovál s šesti drahami o délce 200 metrů, osm přímých drah o délce 60 metrů, sektory pro technické disciplíny a je napojena na sprinterský tunel se stometrovou rovinkou.

Hala splňuje všechna kritéria mezinárodní federace

Povrch je měkčený, zatáčky klopené. Zajímavostí je sektor pro koulaře, který se může v případě potřeby vytáhnout do stropu, aby nepřekážel jiným sportům.

Ostrava má moderní atletickou halu za 340 milionů

Ostrava se díky tomu stává městem s nejlepší atletickou infrastrukturou v zemi. Hala stojí vedle Ostrava Arény a jen o kousek dál je nákladně zmodernizovaný stadion s rozcvičovacími plochami, kde se odehrává Zlatá tretra.

Haly podobných parametrů jsou v Praze a Jablonci nad Nisou, ta ostravská je ale předčí minimálně hledištěm pro více než tisíc diváků. Trénovat tam budou hlavně atleti z Ostravy. Zájem už projevují i sportovci z dalších měst Česka, také Slováci a Poláci.

„Nová ostravská hala bude jistě přínosem pro celou republiku. Plánujeme tam například reprezentační soustředění,“ uvedl šéftrenér Českého atletického svazu Tomáš Dvořák.

Kocembová doufá, že atleti už nebudou utíkat do Prahy

Bývalá běžkyně a trenérka Taťána Netoličková Kocembová je nadšená. „Na takovou halu jsme čekali třicet let, konečně jsme se dočkali. Doufám, že díky skvělým podmínkám, které nyní Ostrava skýtá, nebude tolik našich atletů odcházet do Prahy,“ uvedla.

První závody proběhnou v hale v polovině ledna. Slavnostně otevřena bude až při halovém mistrovství České republiky na konci února.