Odpůrci sloučení škol v ostravském Jihu chtějí vyvolat referendum

Odpůrci slučování škol v ostravském obvodu Jih se snaží zvrátit již schválené spojení dvou základních škol v Mitušově ulici do jedné. Více než devět tisíc lidí podepsalo petici žádající, aby rozhodlo místní referendum. Zároveň usilují o zneplatnění rozhodujícího usnesení prosincového zastupitelstva, na které radní nepustili část veřejnosti.

Petici žádající vyhlášení referenda o slučování škol v Ostravě-Jihu podepsalo více než devět tisíc lidí. To je více, než požaduje legislativa. První svazek archů ale radnice vrátila organizátorům kvůli chybám k opravě.

Úřad vrátil archy s podpisy k opravám

„Oproti uváděným 9360 podpisům jsme dostali jen 5700, u kterých jsme navíc zjistili nedostatky,“ uvedla mluvčí radnice Tereza Thérová. Iniciátoři petice mezitím dodali další archy a věří, že podmínky pro vyhlášení referenda splní. „Naší snahou je zachránit školu. Bude samozřejmě záležet na voličích,“ uvedla mluvčí rodičů dětí z rušené školy Milada Víchová. Aby bylo referendum platné, muselo by k němu přijít kolem třiceti tisíc voličů.

Petice je reakcí na rozhodnutí zastupitelstva z konce minulého roku o sloučení základních škol Mitušova 8 a Mitušova 16, a to k 1. lednu 2016. Zastupitelé záměr odsouhlasili přes mocné protesty rodičů, žáků i učitelů, ke kterým se přidala část veřejnosti i politiků.

Boj proti sloučení škol v Ostravě-Jihu pokračuje

Odpůrci slučování tvrdí, že má zaniknout kvalitní škola se speciálními třídami, do které obvod navíc v poslední době investoval stovky tisíc korun. Zdůrazňují také, že nepatří k nejméně naplněným v obvodu. A kritizují, že je vedení obvodu postavilo na poslední chvíli před hotovou věc.

Hlavním argumentem radnice je to, že školy na Jihu jsou naplněny jen z padesáti sedmi procent a počet dětí dál klesá. „Tento stav je neudržitelný. V našich školách máme šest tisíc volných židlí a vynakládáme obrovské peníze na vytápění a údržbu budov,“ uvedl radní pro školství za ČSSD Adam Rykala.

Uvolněné prostory obvod plánuje pronajmout občanskému sdružení, které tam chce otevřít stacionář pro děti a dospělé s kombinovaným postižením. Zbytek školy chce po roce 2021 přebudovat na domov důchodců.

Kritikům postupu schází koncepce školství

Podle kritiků sloučení však radnice Mitušovu 8 zrušila narychlo, aniž by měla zpracovanou koncepci optimalizace školských zařízení v obvodu. „Dříve než se něco zruší, měla by se vést na téma optimalizace škol široká diskuze. A radnice by měla přepočítat kapacity, měla by mít k dispozici nejnovější data a důkladně školy zmapovat,“ řekl zástupce ředitelky zrušené školy Robert Novotný.

Radnice oponuje, že má dostatek informací. Ve zpravodaji Jižní listy nicméně informovala, že teprve během ledna se poprvé sejde pracovní skupina složená z odborníků obvodu, kraje, magistrátu a školské komise, která by měla stanovit jasná kritéria optimalizace škol obvodu a připravit její koncepci. „Je chybou, že obvod nemá šestadvacet let koncepci školství. Jsme první rada, která se to snaží napravit,“ prohlásil Rykala.

Odpůrci sloučení vkládají velké naděje také v možné zneplatnění prosincového usnesení, kterým většina zastupitelů záměr schválila. Téma přilákalo na jednání spoustu lidí a mnozí chtěli vystoupit v diskuzi. Radní však odmítli do sálu pustit desítky lidí.

Rozhodnutí by mohlo zneplatnit porušení zákona o obcích

Zdůvodnili to tím, že kapacita sálu to neumožňovala a že lidé mohli poslouchat jednání ve vedlejší místnosti. Ostravský magistrát dostal několik podnětů obyvatel i členů opozice na zrušení platnosti usnesení kvůli porušení zákona o obcích. Argumentují tím, že desítkám lidí nebylo umožněno účastnit se zasedání a přihlásit se do diskuze, na což mají podle zákona právo.