Prezident Zeman při otevření hospice: Stát by měl dát víc na sociální služby

Zeman otevřel v Liberci hospic (zdroj: ČT24)

Podle prezidenta Miloše Zemana je třeba zvýšit výdaje státu na sociální péči včetně mezd pracovníků. Do služby o nevyléčitelně nemocné by se měly více zapojit i církve, a to nejen poskytováním péče, ale i finančně, řekl prezident v Liberci u příležitosti slavnostního otevření hospice.

  • V Česku jsou kamenné hospice ve všech krajích s výjimkou Karlovarského, kde chtějí jeho výstavbu zahájit letos. Chybí i na Vysočině, kde ho teprve připravují. Třeba v Praze nebo Ústeckém kraji slouží nevyléčitelně nemocným dokonce dvě zařízení. Ve všech krajích je k dispozici mobilní hospicová péče.

Zařízení pro nevyléčitelně nemocné v Libereckém kraji léta chybělo, provoz zajišťuje společnost Hospicová péče sv. Zdislavy, která se v kraji stará i o nevyléčitelně nemocné v rodinách. Nový hospic má kapacitu 28 lůžek, jeho vybudování stálo téměř 109 milionů korun a první klienty přijal v pondělí.

Vznikl rekonstrukcí bývalého libereckého sirotčince. Stavbu financovala Evropská unie, náklady na provoz se odhadují na 24 milionů korun ročně, z toho polovinu zaplatí pojišťovny, dalších deset procent dá ministerstvo práce. Zhruba pětinou se na nákladech podílejí sami klienti, kteří za den platí 270 korun. Liberecký kraj počítá pro příštích šest let s dotací 13,2 milionu korun, což představuje 2,2 milionu ročně. Další peníze přidají obce a dárci.

Podle Taťány Janouškové, ředitelky Hospicové péče sv. Zdislavy, která nové zařízení provozuje, je jedním ze 17 hospiců v Česku. Jsou ve všech krajích s výjimkou Karlovarského, kde chtějí jeho výstavbu zahájit letos. V hospicích je bezmála 500 lůžek pro nevyléčitelně nemocné pacienty, o další stovky pacientů se starají domácí hospice.

Podle expertů je tato forma péče v Česku hrazena nedostatečně. V lůžkových zařízeních pokryje úhrada od pojišťoven sotva polovinu nákladů, na domácí péči nepřispívají vůbec.

Výjimkou je VZP, která loni zahájila pilotní projekt s devíti vybranými poskytovateli domácích paliativních služeb. Ten má mimo jiné ověřit, zda domácí péče nezatíží zdravotní systém nadměrnými výdaji, a mohla by tak být za určitých okolností výhledově hrazena z veřejného zdravotního pojištění. „Projekt byl prodloužen do konce roku 2016. Průběžné vyhodnocování je plánováno na přelom druhého a třetího čtvrtletí,“ sdělila Dana Blahutová z VZP.