Hory na severozápadě Čech zažívají běžkařský boom

Krušnohorsko – Upravené tratě a stále lepší zázemí lákají do hor na severozápadě Čech tisíce sportovců. Záchranáři ale varují před rozmary počasí. Ve středu zasahovali u běžkaře, který nakonec zemřel po pádu ze srázu v Krkonoších. Časté jsou také pátrání po amatérských sportovcích, kteří se ztratí ve vánici, nebo podchlazení běžkaři s polámanýma nohama.

Jaroslava Formáčka zasypal v Krušných horách před pěti lety sněhový převis. Jak sám říká, velmi záleží na tom, aby čas strávený pod sněhem byl co nejkratší. „Měl prostor na to, aby nás vytočil telefonem, který měl u sebe. Takže ho zachránil ten mobil,“ dodal bývalý náčelník Horské služby Boží Dar Rudolf Chlad.

Jenom nabitý mobil ale nestačí. V batohu běžkaře by neměla chybět lékárnička, svítilna, pití, náhradní oblečení, nůž, a lyžařská mapa. Běžná cyklistická podle záchranářů nestačí. Záchranář Stanislav Kabeš upřesnil, že na těch lyžařských je i na otevřených pláních vidět tyčové značení.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Statistiky lámou rekordy. S běžkami do hor míří každý rok tisíce lidí. Jen za poslední dva roky přibylo v okolí Abertam přibližně 20 kilometrů nových běžeckých tratí.