Dělnická mládež demonstrovala v Jihlavě na podporu Srbska

Jihlava - Několik desítek členů sdružení Dělnická mládež, organizace spjaté s krajně pravicovou Dělnickou stranou sociální spravedlnosti (DSSS), dnes pochodovalo ulicemi Jihlavy. Akce, oficiálně zaměřená na podporu Srbska a proti násilnému odtržení provincie Kosovo, skončila projevy na náměstí Svobody. Pochod chtěly zablokovat asi dvě stovky odpůrců neonacismu, policejní těžkooděnci však střetu zabránili. Zadrženo bylo devět odpůrců pochodu.

„Policisté zajistili dvě podnapilé osoby z řad odpůrců pochodu, které umístili v protialkoholní záchytné stanici,“ řekla novinářům policejní mluvčí Dana Čírtková. Podle ní jsou podezřelé s trestného činu násilí proti úřední osobě. Hrozí jim až čtyři roky odnětí svobody. Jeden člověk byl kvůli stejnému podezření zadržen. Tři lidé byli předvedeni pro neuposlechnutí výzvy, dva kvůli zjištění totožnosti a jeden pro podezření ze spáchání přestupku, upřesnila mluvčí.

Pochod měl začít ve 14 hodin, krátce předtím před novináře předstoupil svolavatel akce Erik Lamprecht a postěžoval si na postup policie. Účastníkům pochodu se podle něj nelíbí, že byli lustrováni; na postup policie podají stížnost. Pochodovat se mělo přímo z autobusového nádraží, účastníci se však sešli před budovou nádraží, čímž podle magistrátu spáchali přestupek. Není to však prý důvod k ukončení akce. Tajemník magistrátu Lubomír Dohnal řekl, že jinak se vše odehrálo podle domluveného scénáře.

Pochod vedl po trase od autobusového nádraží po Fritzově a Havlíčkově ulici na náměstí Svobody, kde zazněly projevy. Mezi čtyřmi mluvčími byl i předseda DSSS Tomáš Vandas.
Po projevech se průvod vydal zpět k autobusovému nádraží, kde byla akce asi v 15.30 ukončena.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Ještě předtím však chtěli v Havlíčkově ulici pochod zablokovat antifašisté a jejich příznivci. Střetu však zabránili těžkooděnci, kteří čelo průvodu odklonili do Chlumovy ulice a odpůrce pochodu drželi před objektem Jihlavské terasy až do konce demonstrace. Policisté zjišťovali totožnost antifašistů, kteří jsou podle Čírtkové kvůli narušení pochodu podezřelí ze spáchání přestupku.

Pochod monitorovalo velké množství policistů. Už před polednem se v ulicích objevily první policejní hlídky. Nejvíc jich bylo vidět na autobusovém nádraží a na náměstí Svobody. Nad městem prolétával policejní vrtulník. Na pochod dohlíží také specialisté na problematiku extremismu. Policie zůstane v jihlavských ulicích celou noc, aby zabránila případným potyčkám.

Demonstrace si ve městě vyžádala některá dopravní omezení. Na trase pochodu byl omezen provoz, řidiči museli odjet se všemi zaparkovanými vozidly, zmizely odpadkové kontejnery. Nebylo možné využívat halu na autobusovém nádraží. Od 13.30 bylo pro veškerý provoz uzavřeno náměstí Svobody. Autobusy a trolejbusy městské hromadné dopravy od stejné doby v lokalitě projížděly bez zastavení.

Jihlava byla dějištěm extremistických akcí už v minulosti. Naposledy to bylo v červnu 2009, kdy se na akci ohlášenou jako vzpomínkový pochod Jihlavou k uctění památky obětí druhé světové války do města se sjelo 150 příznivců krajní pravice. U Ústředního hřbitova, který byl cílem průvodu, se shromáždilo 200 odpůrců pochodu. Úředníci však pochod rozpustili už na samém začátku. Odůvodnili to tím, že se odchýlila od oznámeného účelu.