Kopřivnice chce obnovit tradici ledové ploché dráhy

Kopřivnice - Po 15 letech obnovují nadšenci z Kopřivnice tradici ledové ploché dráhy na Moravě. Kvůli letošní příznivé zimě připravují na neděli třetí závod mezinárodního mistrovství České republiky družstev. Led na vodní nádrži Větřkovice na Novojičínsku má přes 30 centimetrů a podle organizátorů je naprosto bezpečný. Přípravu závodu jen na poslední chvíli zkomplikovaly přívaly sněhu. I s těmi se ale prý podaří organizátorům do neděle vyrovnat.

Třetí závod mezinárodního mistrovství České republiky družstev přivítá v Kopřivnici v neděli osm párů jezdců. Pořadatelé očekávají, že na hráz přehrady přijde několik set diváků. Zatím ale motorky na led nemohou. Závod je ve stadiu příprav.

Po ledě se prohánějí čtyřkolky s pluhem. Kopřivničtí plochodrážní nadšenci už mají sen o obnově závodů motorek na ledě na dosah, stačí se jen vypořádat s přívaly sněhu. „Jak začalo sněžit, tak tady jsem pořád, jsem tedy od úterka vlastně každý den od rána do večera, sněhu je hodně,“ upozornil pořadatel závodu Jaromír Lach. Správně připravený led má podle něj být naprosto hladký, aby to motorkáři měli těžší, a závod tak byl zajímavější.

Na Větřkovické přehradě se závody v ledové ploché dráze konaly naposledy před 15 lety. Na Moravě je to jediné místo, kde se pořádají. V Čechách se ale podobné závody konají hned na čtyřech místech – v Růžené, v Přelouči, Hamru na Jezeře a Chocenicích.

Přehrada ve Větřkovicích u Kopřivnice je ovšem největší a nejhlubší, její promrznutí proto trvá déle a závody tak nikdy nejsou předem jisté. „Vždy, když tady začali chystat tu ledovou plochou dráhu, tak většinu dva, tři dny předem jim to zalila voda nebo přišlo oteplení,“ připomněl hrázný přehrady Větřkovice Libor Křístek.

Únorové tuhé mrazy kopřivnické plochodrážníky velmi potěšily. Spřádat plány na obnovu závodů začali narychlo teprve před dvěma týdny. „Letošní zima byla skvělá v tom, že nesněžilo, to je ideální stav pro led, který rychleji narůstá, no a během toho týdne nám narostlo dalších 10 centimetrů, což už bylo fantastické,“ zdůraznil Lach.

Podle hrázného teď přehradu pokrývá kolem 30 centimetrů ledu. Podle předsedy Svazu ploché dráhy je to mnohem víc, než je potřeba. Závod se může konat na ledě silném kolem 15 centimetrů.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)