V Benešově odvolali městskou radu i starostu. Novým je Petr Hostek

Benešovští zastupitelé na návrh opozice odvolali starostu města Jaroslava Hlavničku (Volba pro město) a celou městskou radu. Pro návrh bylo v tajném hlasování 16 z 26 přítomných zastupitelů. TOP 09 před hlasováním oznámila, že odchází z koalice. Do čela města byl zvolen opoziční  sociální demokrat Petr Hostek.

Spolu s Hlavničkou byla odvolána celá městská rada a skončila i koalice tvořená Volbou pro město, ODS, TOP 09 a STAN, která měla dohromady těsnou většinu 14 z 27 hlasů. Kvůli nespokojenosti s dosavadním vládnutím ji opustila TOP 09. Novou koaliční smlouvu dnes uzavřeli zástupci ČSSD a ANO. Podporu budou mít od komunistů a TOP 09, dohromady tak mohou spoléhat na hlasy 15 zastupitelů.

V sedmičlenné městské radě zasednou čtyři zástupci ČSSD a tři zástupci ANO. Prvním místostarostou se stal Jiří Švadlena (ANO), další místostarostkou Nataša Bruková (ČSSD). Řadovou radní bude mimo jiné místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Jaroslava Jermanová (ANO). Hostek řekl, že na každé jednání rady budou přizváni také zastupitelé za KSČM a TOP 09, kteří ale nebudou moci hlasovat.

Odvolaný starosta Jaroslav Hlavnička (Volba pro město) se zastupitelkou Jaroslavou Jermanovou z opozičního hnutí ANO
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Starosta a zároveň ředitel nemocnice

Dvaapadesátiletý Hostek je ředitelem benešovské nemocnice, po nějakou dobu bude vykonávat obě funkce zároveň. „Ten souběh je motivován pouze tím, abychom dodělali některé projekty, které se v minulém roce rozjely," vysvětlil. Jeho nové angažmá v čele města bude podle něj znamenat větší nápor práce pro náměstky v nemocnici i místostarosty na radnici. V minulosti byl Hostek například šéfem středočeského krajského úřadu nebo řídil Národní bezpečnostní úřad.

Hlavnička své odvolání nechtěl komentovat a z jednání spolu s řadou dalších zástupců předchozí koalice předčasně odešel. Bývalý místostarosta Roman Tichovský (ODS) řekl, že o chystaném odvolání rady se vědělo už dlouho. Čekalo se podle něj jen na to, až bude dokončena výstavba přivaděče vody z řeky Želivky.

  • Volba pro město má sedm mandátů, ČSSD šest a ANO pět. Tři křesla náleží ODS. V zastupitelstvu jsou ještě uskupení STAN a NK - Spolu PRO Benešov, TOP 09 a KSČM, které mají po dvou mandátech.