Peníze pro letiště nepřiletí, dostanou je silnice

České Budějovice – Tři čtvrtě miliardy z evropských dotací půjde letos na opravu a modernizaci silnic v Jihočeském a Plzeňském kraji. Dvě třetiny peněz byly původně určeny na modernizaci regionálního letiště v Českých Budějovicích, tu ale Evropská komise neschválila.

„O peníze na rekonstrukci a nové silnice mohou žádat kraje v ROP Jihozápad, tedy Jihočeský a Plzeňský,“ dodala ředitelka ROP Jihozápad Klára Böhmová. Jihočeský kraj o peníze na opravy silnic velmi stojí už proto, že v minulém roce tendr za stamiliony, v němž chtěl zmodernizovat přes 200 kilometrů silnic, skončil kvůli podezření ze zmanipulování v rukou policistů.

Do projektu patří také klíčová zanádražní komunikace v Českých Budějovicích a přivaděč k budoucí dálnici D3. Budovat se tu mají i protihlukové stěny. Přímo na krajské silnice ale poslala Evropská unie k půlmiliardě ještě další peníze. „Schválila pro ROP Jihozápad zhruba 14 milionů eur dalších dodatečných finančních prostředků,“ dodala Böhmová.

Opravu by potřebovaly i další silnice, které nepatří kraji. Proto se nové přerozdělení nelíbí některým starostům. „Nás mrzí, že se jedná pouze o krajské silnice, že do toho nejsou zapojeny též silnice místní. Obzvláště když má obec velký katastr, pak je veliký problém uvádět je do náležitého stavu,“ postěžoval si pro ČT starosta Boršova nad Vltavou Jan Zeman (nestr.).

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)